Dvojčata ve snech: Tajemství lidské rozpolcenosti a hledání našeho stinného dvojníka

Dvojčata ve snech: Tajemství lidské rozpolcenosti a hledání našeho stinného dvojníka
Sen o dvojčatech značí rozpolcenost lidské mysli, seznámení se se Stínem či touhu po nalezení naší druhé polovičky.

Dvojčata jsou archetypálním symbolem rozpolcenosti lidského bytí. Carl Gustav Jung nahlížel na člověka jako na celek tvořený vzájemně protichůdnými silami, které se vzájemně zrcadlí a oponují si.

Varianta č. 1 – Rozpolcenost a Stín

Výše zmíněná protichůdnost člověka není na ničem znatelnější než na archetypu Stínu, který Jungův snář barvitě popisuje. Pro jeho pochopení můžeme nahlédnout na příběh „Podivuhodný případ Dr. Jekylla a Pana Hyda“. Dr. Jekyll představuje civilizovaného a střídmého člověka – takového, kterým by chtěl být každý z nás. Je to respektovaný a úspěšný muž, který se straní zla a škodlivých návyků. V noci se však přeměňuje v Pana Hyda, své stinné dvojče a negativ, který je shlukem všeho, co během dne potlačil. Na této bázi funguje Stín. Každou vědomou volbou pro dobro v nás roste potenciál pro zlo. Pouze jeho rozpoznáním a integrací ho ochočíme a plamen, který by nás jinak mohl zničit zevnitř, se stává zdrojem komfortu a tepla.

Varianta č. 2 – Blíženci

Platón věřil, že lidé se rodí neúplní. Jako puzzle jsme vrženi do světa s neodbytnou touhou najít naši druhou polovinu a dílek, který z nás učiní celek. Sen o dvojčatech může značit jak to, že se nám podařilo někoho takového ve svém životě najít, tak touhu tuto osobu identifikovat.

Pokud se vám to zatím nepodařilo, nevzdávejte to. Život je příliš vzácný na to, abychom ho prožili sami.

Zdroj článku:
  • Autorský text