Co byste měli jíst, aby váš metabolismus fungoval i po padesátce?

Co byste měli jíst, aby váš metabolismus fungoval i po padesátce?
V průběhu života se lidský organismus zpomaluje. Pryč jsou doby našeho mládí, kdy jsme si mohli bez obav dopřávat hédonistické radovánky o devíti chodech a deseti zákuscích.

Pro mnohé z nás je zlomovým rokem právě padesátka, po které jako by nad námi bohové celulitidy pronesli nezvratitelný ortel. Nezoufejte! I po padesátce můžete vypadat stejně skvěle jako ve vašem mládí. Stačí se držet pár jednoduchých pravidel.

Co musí pryč

Prvním krokem by pro vás rozhodně měla být eliminace půlnočních svačinek. Je zcela přirozené v noci hladovět, zejména pokud máme nepravidelný režim a opomíjíme snídani. Nahraďte večerní zákusky vydatnou snídaní, a to ideálně v okénku prvních dvou hodin po probuzení. Pokud se do té doby nenajíte, klesne vám hladina cukru v krvi, kterou už přes den nedoženete, ač se sebevíc snažíte. Nízká hladina cukru v krvi je všeobecně spojena s vysokou únavou a problémy s koncentrací.

Vydatná snídaně by se měla skládat minimálně z jednoho zdroje proteinů a tuků (vajíčka, řecký jogurt či tvaroh) a složených sacharidů, které bude váš trávicí systém zpracovávat v průběhu dne (ovesné vločky) a špetky cukru, kterou získáte z ovoce. Co se týče konzumace potravin ve večerních hodinách, vyvarujte se těžkým jídlům, jako jsou sýry, které by dále narušovaly váš cirkadiální cyklus. Spěte nalehko. Je dobré dopřát si potraviny s obsahem kaseinových proteinů, jako je právě již zmíněný tvaroh.

Oběd by měl být na pomezí večeře a snídaně – ne moc, ani moc málo. V rámci příloh je vhodné omezit příjem sacharidů, jak vám to vaše tělo dovolí. Nesnažte se do restrukturalizace vaší stravy skočit po hlavě, jinak riskujete, že vyhoříte a v rámci jojo efektu se vrátíte tam, odkud jste vyšli. Dělejte pomalé a postupné kroky a dříve než se nadějete, bude z vás nový člověk.

Korunním klenotem na této změně pro vás mohou být kalorické tabulky, které vám pomohou si dietní plán lépe rozvrhnout. Pamatujte přitom, že klíčem není jíst menší množství potravin, ale potraviny vyšší kvality.

Kardio vám nejlépe obstará starý dobrý běh, Zdroj: EpicStockMedia / Shutterstock

Fyzická aktivita

Vhodným způsobem, jak stimulovat metabolismus, je zaměřit se na vaše kardio. Po padesátce se organismus zpomaluje, což jde ruku v ruce s pomalejším zpracováním jídel a rychlejším ukládáním tuků. Tento proces se dá zvrátit různými procesy. V zahraničí představuje hormonální terapie stále populárnější alternativu pro muže, kteří chtějí revitalizovat své tělo a cítit se stejně silní, jako byli za mlada. Než se tento trend dostane do našich končin, nemáte na výběr a musíte si svou změnu vypotit.

Kardio vám nejlépe obstará starý dobrý běh či jízda na stacionárním kole. Kolo má tu výhodu, že sekundárně buduje muskulaturu nohou a dá se o něco snadněji rozfázovat skrz eliminaci intervenujících podnětů. Běh je obecně ale intenzivnějším cvičením. Opět se držte zlatého středu a začněte pomalu. Svižnou chůzi vždy jednou za 10 minut protněte 2–3 minutami intenzivního sprintu.

Jakmile si vybudujete nutnou rezistenci, můžete mezi sprinty přidávat na rychlosti. Alternativně si můžete svižné tempo držet po celou dobu fyzické aktivity, ale bude po vás následně vyžadováno zvýšit i délku cvičení jako takového. Běh je nejlepší provádět v délce jedné hodiny, a to na lačno před snídaní (před tím vám stačí jen lehké ovocné posilnění) či okamžitě po fyzické aktivitě stimulující růst svalů, jako jsou tréninky zaměřené na budování hmoty.

Závěrem

Padesátka rozhodně není žádným ortelem a pravidla pro atraktivní postavu se nemění. 70 % vašeho úspěchu tkví ve správné stravě a zbylých 30 % vám zajistí dobře naplánované kardio. Po 2–3 měsících držení se plánu začněte se silovými tréninky, pomocí nichž postavu dále vytvarujete. Vy víte, že na to máte!

 

Zdroje: