Buďte módní ikonou jako Audrey Hepburn: Oblékněte si malé černé

Buďte módní ikonou jako Audrey Hepburn: Oblékněte si malé černé
Malé černé jsou ikonickým kouskem šatníku, který pravděpodobně nechybí žádné ženě. Víte, jak vznikly, co si pod tímto pojmem vlastně představit a jak se liší od jiných šatů?

Malé černé, ikona stříbrného plátna i dámských šatníků

Píší se 20. léta 20. století. Svět má za sebou období secese, které se propsalo i do ženské módy. Dlouhé těžké šaty působily maximálně cudně a zahalovaly vše, co se zahalit dalo.

Do této atmosféry vstupuje Gabrielle Coco Chanel, později jedna z nejslavnějších návrhářek historie. Ta publikuje v americké verzi módní bible Vogue fotografii černých šatů. Jsou maximálně jednoduché, rovného střihu v délce po lýtka.

Na jeden z ikonických kousků ženského šatníku bylo v té chvíli „zaděláno“. Pověst kultovních šatů byla definitivně potvrzena snímkem Snídaně u Tiffanyho z roku 1961, v němž je oblékla krásná módní ikona Audrey Hepburn.

Tu začaly rázem napodobovat ženy na celém světě. A právem, jedinečné malé černé jsou univerzálním kouskem a sluší každé postavě. Jednoduché pouzdrové šaty jsou natolik střízlivé, že si je můžete vzít i do zaměstnání. Šaty s volány a dalšími ozdobnými prvky jsou vynikající volbou pro večerní příležitosti.

Jak si vybrat ty pravé a proč každé černé šaty nejsou malé černé

Stylisté radí: Nebojte se do šatů investovat a volte takové, které jsou vyrobeny ze skutečně kvalitního materiálu. Bude to na nich poznat, navíc vám déle vydrží. Konkrétně by to měl být jemný pletený žerzej, který se i snadno udržuje.

Tím se současně malé černé zásadně odlišují od koktejlových šatů. Takzvané koktejlky také často postrádají rukávy nebo jsou úplně bez ramínek. Přípustná je u nich i kratší délka, mohou však být i klasického střihu, tedy do půli lýtek.

Že by se vám malé černé omrzely, toho se bát nemusíte. Z jednoduchých šatů s pomocí doplňků vykouzlíte pokaždé jiný model. Můžete jej doplnit šperky z perel či drahých kovů, ale také šálami nebo plédy. V závislosti na konkrétní příležitosti si můžete dovolit i výraznou obuv.