Advent beze spěchu, společně a tvořivě

Advent beze spěchu, společně a tvořivě
Čas adventní má být obdobím zklidnění a očekávání. Místo toho se snažíme do předvánočního času natlačit co nejvíce činností a aktivit. Vyskočte alespoň na chvilku z kolotoče spěchu a stresu a zastavte se, s dětmi, rodiči, prarodiči nebo jen tak sami se sebou.

Procházky a tvoření

Místo návštěvy obchodů se projděte nejbližším parkem nebo lesem a nasbírejte si různé přírodniny, které vám padnou do oka. Doma si z nich můžete vytvořit adventní věnec. Stačí pár proutků nebo větviček, které svážete drátkem a doplňte šiškami, sušenými pomeranči a skořicí s badyánem. A protože v jednoduchosti je krása, stačí když vytáhnete oblíbený starožitný talířek, na který si drobnosti z přírody vyskládáte a doprostřed připevníte pěknou svíci. 

Adventní čtení

Zimní čas je ideální na dobrou tlustou detektivku nebo milostný román. Neutíkejte k počítači a televizi nechte vypnutou, uvařte si čaj s medem a zachumlejte se do deky s oblíbenou knihou. Nejen že si vaše mysl odpočine od neustálých ruchů elektroniky a zvuků, čtením si zlepšujete paměť a tříbíte si myšlenky. Vy, kteří čtete i během roku, v této době prostě čtěte ještě víc. Čtení zušlechťuje a krášlí ducha, a to za to přece stojí. 

Obdarovávání

Obdarovávejte trochu jinak, než je obvyklé. Dary slouží jako zdroj radosti a potěšení, ale často jsou brány jako závazek, samozřejmost nebo prostě zvyk. Zamyslete se nad tím, zda jsou vaše dárky opravdu ze srdce nebo jen součástí společenské hry. Nejdůležitějším dárkem je v dnešní době náš čas a dotek. Darujte svou plnou přítomnost, třeba masáží, přečtením pěkné povídky či společným muzicírováním. 

Staročeský vrkoč

Vrkoč býval součástí adventních slavností našich předků. Při jeho přípravě se skutečně zastavíte a plody vaší práce budou zdobit stůl po celý advent. Tedy, jen pokud na něj nebudou chodit loupežníci v podobě mlsných členů vaší rodiny. Základem vrkoče je věnec ze tří copů upečený z klasického kynutého těsta. Věnců můžete upéct i více a spojit je mezi sebou špejlemi. Na špejle napíchněte sušené ovoce, ozdobte je mašlemi, větvičkami a perníčky. Vrchol vrkoče může zdobit jablíčko.