Staňte se lapačem snů aneb jak si pamatovat sny

Staňte se lapačem snů aneb jak si pamatovat sny
Každá kultura na sny nahlíží jinak. Indiánské kultury přikládají snům velký význam, zatímco v naší kultuře jsou sny vytěsňovány jako něco nezajímavého a vedlejšího. Jste-li připraveni stát se lapačem snů a vytvořit si ve svém životě na sny prostor, přečtěte si několik tipů, jak si sny lépe vybavit a pamatovat.

Snít je naše přirozenost

Možná patříte k těm, kteří o sobě tvrdí, že žádné sny nemají. Pokud dodržujeme dostatek spánku a nejsme trvale v napětí a stresu, během spánku u každého nastává REM fáze, v níž se nám zdají sny. Pamatování snů je třeba trénovat. Začněte třeba o víkendu, kdy jste v uvolněné náladě a máte dostatek klidu a času se soustředit.

Jděte za svým motivem

Pátrání po vlastním snovém světě je jako osobní detektivka. Nejprve si zjistěte vlastní motiv. Může to být zvědavost, dobrodružství nebo pocit, že potřebujete ke svým problémům přistoupit z jiné perspektivy. 

Stanovte si osobní záměr

Můžete si před usnutím představit, jak se noříte do snu, který kolem vás tká jemnou purpurovou síť. Během probouzení si tkaninu svlékáte a vystavíte si ji na stěnu. Vytvořte si vlastní originální představu, která vám pomůže sny si zachovat a zapamatovat. 

Vedle postele mějte připravený čistý papír, a jakmile se probudíte, začněte psát nebo malovat.

Před usnutím si položte konkrétní otázku

Dejte si otázku, na kterou chcete dostat odpověď. Otázku nenechávejte ve své mysli, ale odevzdejte ji vyššímu vedení. Představivost vám pomůže vytvořit konkrétní obraz plátna, krajiny, vody nebo vzduchoprázdna. Rozložte otázky do prostoru a s důvěrou se odevzdejte léčivému spánku.

Sny si zaznamenávejte

Vedle postele mějte připravený čistý papír, a jakmile se probudíte, začněte psát nebo malovat. Je důležité prostě začít. Zaznamenejte si všechno, co vám po probuzení přijde na mysl. A vůbec nevadí, že se vám žádný sen nezdál. Tedy on se vám zdál, jen jste stále na začátku a vaše snová paměť potřebuje oživit. Tím, že si sny začnete zapisovat a hledat ve snech symbolickou rovinu, se vědomí snů aktivuje. Čím více pozornosti a zájmů snům věnujete, tím více jich pak následně zažijete.