Jak zpracovat bezinky: Připravte si lahodný sirup nebo ovocný koláč

Jak zpracovat bezinky: Připravte si lahodný sirup nebo ovocný koláč
Bezinky můžeme sbírat na zahradách nebo při okrajích cest a lesů v průběhu září a října. Plody konzumujeme vždy až po tepelném zpracování, kdy příjemně zesládnou. Používáme je do všech chutných dobrot jako jsou koláče, džemy, ale i likéry.

Bezinkový sirup podle Magdaleny Staňkové-Kröhnové

Pomocí odšťavňovače si připravíme šťávu ze zralých bezinek. Na každý litr bezinkové šťávy přidáme 1,2 l cukru, doplníme citronovou šťávou nebo kyselinou citronovou podle vlastní chuti. Směs povaříme tak, aby se cukr rozpustil. Plníme do vyvařených a vyhřátých lahví. Uchováváme v temnu a chladu.

Zdroj: Autor: Lunov Mykola / Shutterstock

Bezinkový koláč

Bezinky dobře omyjeme, zbavíme je stonků a nečistot. Poté je vložíme do hrnce s 2 lžícemi vody a 100 g třtinového cukru. Vaříme asi 10 minut do zhoustnutí. Sirup necháme vychladnout a přecedíme jej přes jemné síto. Připravíme si 250 g listového těsta. Těsto vyválíme do dvou kruhů, tak aby pokryly koláčovou formu. Jedním kruhem formu vyložíme, posypeme 200 g mletých mandlí a poté do formy nalijeme předem připravený bezový sirup. Přikryjeme druhým kruhem těsta. Vrch potřeme vodou a jemně posypeme třtinovým cukrem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 40 - 45 minut, dokud není těsto nazlátlé. Podáváme s kopečkem zakysané smetany nebo jogurtu.

Tip: Náplň můžeme obměnit podle dostupného ovoce. K bezinkám se hodí všechno podzimní ovoce, například jablka, hrušky nebo švestky. 

 

Zdroj:

  • Bylinky pro děti a maminky, Magdaléna Staňková-Kröhnová