Jen na chvíli polevíš, tak se na tebe snese pohroma? Někdy to tak máme všichni

Jen na chvíli polevíš, tak se na tebe snese pohroma? Někdy to tak máme všichni
 Hned se všechno kazí, nevíš, kam dřív skočit, a máš pocit, že nemáš šanci všechno vyřešit? Vydýchej se, dej si pauzu. Někdy to tak máme všichni a není žádný způsob, jak se tomu účinně vyhnout. Zkrátka musíš vydržet. 

Nemusíš mít vždy vše pod kontrolou 

Víš, co je pro život naprosto toxické? Touha mít vše neustále pod kontrolou, obzvlášť, pokud jde o lidské vztahy. Souvislosti však lze hledat i v pracovních povinnostech, domácích pracích nebo i v úplných maličkostech. Možná namítáš, že nelze nechat plynout úplně všechno. Ano, často nás svazují různé termíny. I tak je však dobré umět se nad povinnosti povznést. Mít smysl pro řád je fajn, ale nesmíš se tím nechat svazovat. Jestliže to dovolíš, víc si škodíš, než prospíváš

Neboj se polevit když cítíš, že už nemůžeš
Neboj se polevit, když cítíš, že už nemůžeš | Zdroj: yuttana Contributor Studio / Shutterstock

Každý má někdy pocit, že je toho na něj moc 

Představ si tuto situaci. Jsi student. Víš, že máš za dva týdny odevzdat náročnou semestrální práci. K tomu máš několik dalších studijních povinností, navíc chodíš na brigádu. Přichystal sis proto plán, podle kterého budeš postupovat. Najednou onemocníš. S donucením si odkroutíš brigádu, pak sebou plácneš na postel. Na semestrální práci se ani nepodíváš. I další den je ti špatně, a tak místo studia odpočíváš a sleduješ seriály. Když je ti lépe, běžíš na brigádu, účty se přece samy nezaplatí. Školní povinnosti leží ladem. 

Ale ne! zhrozíš se. Polevil jsem, teď nemám šanci to stihnout! Když se budu zabývat semestrální prací, nenaučím se na zkoušky. Když se budu učit, nedopíšu práci. Co mám dělat? Je ti zle, připadá ti, že se na tebe škola řítí jako lavina. 

Klid! Přesně tak se někdy cítíme všichni! A vždycky je cesta ven... 

Nenech se odradit blížící se katastrofou. Začni zlehka. Nemysli na to, kolik máš práce, každý den splň jen dílčí část. Brzy zjistíš, že to není taková hrůza, jak se prve zdálo. Je-li to nutné, domluv se s některými vyučujícími na posunutí termínu. Určitě ti vyhoví. Než se nadáš, bude semestr splněný a na katastrofu už si ani nevzpomeneš. 

Neboj se polevit, když cítíš, že už nemůžeš. Žádná pohroma se konat nebude. Každému někdy připadá, že se na něj řítí, ale vždy je možné se jí vyhnout. 

Zdroj článku:
  • Autorský text