Jak se co nejlépe starat o trpasličího králíka

Jak se co nejlépe starat o trpasličího králíka
Rozhodnout se mít domácího mazlíčka znamená sdílet svůj život s nerozlučným, věrným a vděčným přítelem. Stále častěji volba padá na jiná zvířata než na rozšířené psy nebo kočky. Králíci, zejména trpasličí, jsou velmi cenění pro svou krásu a malou velikost.

Trpasličí králíci si zachovávají většinu svého přirozeného instinktu. Jsou to extrémně energická zvířata, která potřebují prostor, hru a společnost. Pokud zůstanou sami v malých klecích po dlouhou dobu, mohou vykazovat lhostejnost, depresi nebo agresi. 

I trpasličí králíci potřebují hodně každodenní péče a pozornosti, ale pokud se o ně bude pečovat s láskou, budou s vámi schopni vytvořit vynikající vztah náklonnosti a úcty. Mohou vás poznat a reagovat na povely podobně jako psi.

Zdroj: Autor: Sharomka / Shutterstock

1) Vlastnosti trpasličího králíka

Na rozdíl od toho, co si mnozí myslí, králíci nejsou hlodavci, ale patří do stejné rodiny, jako zajíci. Ve skutečnosti jsou na rozdíl od všežravých myší, křečků nebo morčat býložravci a mají typickou sadu zubů se 4 velmi výraznými řezáky. Mezi hlavní vlastnosti trpasličího králíka patří jeho extrémně malá velikost, která z něj dělá perfektního mazlíčka. Dospělý exemplář může dosáhnout hmotnosti mezi 1 a 1,5 kg. 

2) Jazyk trpasličích králíků

Abychom se o trpasličího králíka začali starat, musíme nejprve znát jeho jazyk. I on, stejně jako kočky, vydává vibrace podobné předení, když je šťastný a uvolněný. Pokud na druhou stranu váš králíček zavrčí nebo vydá hrdelní zvuk, není spokojený.

3) Chování a návyky

Trpasličí králík je velmi společenské a zvědavé zvíře. Když se postaví na zadní nohy, znamená to, že se o něco zajímá, pokud místo toho leží na břiše, je velmi uvolněný a důvěřuje okolnímu prostředí. Miluje prozkoumávat prostor, skákat, a často také okusuje věci (pozor na kabely). V domě by proto měl mít své území, které může prozkoumávat, aniž by napáchal škody. Pokud to není možné doma, měli byste mu takové dobrodružství dopřát venku. Vyžití doma mu lze trochu zpříjemnit krabicí, tunelem, dřevěnými tyčinkami.

4) Ideální prostředí trpasličího králíka

Nenechte se zmást jeho malou velikostí. V přírodě může mít trpasličí králík obrovské území, a proto musí mít i v domácím prostředí svobodu pohybu. Více než klec by bylo vhodné udělat mu výběh, ve kterém si může postavit doupě. Ve volné přírodě žijí trpasličí králíci v tunelech vyhrabaných v zemi, proto, aby se cítili chráněni i doma, měli by mít vytvořeno vhodné prostředí s pomocí krabic, košů a tunelů. Když jste doma, dopřejte mu volné prozkoumání a hraní.

5) Co jí trpasličí králík?

K péči patří krmení pestrou a vyváženou stravou. A nejde jen o krmení mrkví. Ve skutečnosti však miluje všechno čerstvé ovoce a zeleninu. Vždy musí mít k dispozici vodu a seno, stejně jako tyčinky nebo hračky, které si bude hlodat. Kousání a žvýkání dřeva mu umožňuje udržovat správnou ústní hygienu.

6) Údržba trpasličího králíka

Trpasličí králíci jsou velmi čistá zvířata a potřebují koupel pouze v případě, že jsou nemocní nebo velmi staří, protože již nejsou soběstační. V tomto případě je velmi důležité, aby do uší nevnikla voda a pečlivě je po koupeli osušte ručníkem a fénem s nízkou teplotou. 

Pokud jde o čištění výběhu, budeme však muset denně odstraňovat zbytky jídla a čistit schránku s výkaly. Jednou týdně je dobré provést kompletní úklid. Je důležité nepoužívat chemikálie, ale upřednostňovat horkou vodu s trochou octa. Během těchto operací na vás může trpasličí králík zaútočit. Jako teritoriální zvíře se bude cítit ohrožen, ale postupem času to pochopí. Trik spočívá v odměně v podobě pamlsku, kterou dostane, po dokončení úklidu.

7) Jak naučit králíka chodit do krabičky

Tento malý mazlíček má tendenci označovat své území. Chcete-li se postarat o trpasličího králíka a žít v jeho přítomnosti v domě bez stresu, je důležité naučit ho používat toaletní bedýnku. Postupujte opatrně a umístěte krabici tam, kde to obvykle rád dělá. Pokud má v úmyslu močit nebo vyprázdnit se, většinou to poznáte (couvá, zvedá ocas, podupává a podobně). Pokud něco z toho udělá, vezměte ho laskavě a dejte do krabice a až bude hotový, dejte mu odměnu v podobě oblíbeného pamlsku. S časem a vytrvalostí se naučí používat záchodovou bedýnku stejně jako kočky.

8) Sterilizace trpasličího králíka

Pokud jsou králíci domácí, může být nutná kastrace z několika důvodů. U trpasličích králíků lze preventivní sterilizaci provádět již ve věku 4/6 měsíců. Je to proto, že pohlavní hormony mohou výrazně ovlivnit jejich chování. Mohou být občas agresivní a označují si své území, podobně jako to dělají kocouři. Pokud jde o králičí slečny, ty si mohou zase instinktivně velice hájit své doupě v období, kdy by chtěly mít potomstvo.

9) Trpasličí králík je společenské zvíře 

Trpasličí králík je společenské zvíře, které miluje společnost člověka, jeho bližních a dalších mazlíčků. Ideální by bylo mít pár doma, ale pokud to není možné, nenechávejte svého malého čtyřnohého kamaráda příliš mnoho hodin samotného. Dalším zvířetem kompatibilním s trpasličím králíkem je morče, zatímco u psů a koček je dobré postupovat opatrně. Pokud spolu nevyrostli, je nejlepší se poradit s veterinářem nebo odborníkem na chování zvířat. Psi i kočky jsou teritoriální zvířata a trpasličí králík se může cítit ohrožen. Začne tedy označovat území výkaly a močí, škrábat a hlodat cokoli, aby zanechal svůj pach ve všech rozích domu.

Trpasličí králík je společenské zvíře, které miluje společnost člověka, jeho bližních a dalších mazlíčků.

10) Kde je najdete

Pokud jste se rozhodli vzít trpasličího králíka jako domácího mazlíčka, můžete se rozhodnout, zda si ho koupíte nebo adoptujete. V prvním případě je důležité ujistit se, že prostředí, ze kterého králík pochází, je v dobrém stavu a že pečlivě dodržuje všechny předpisy týkající se hygieny a dobrých životních podmínek zvířat. Náklady na pořízení trpasličího králíka nejsou velké. Můžete se také rozhodnout postarat se o opuštěné zvíře a adoptovat trpasličího králíka z útulku pro opuštěná zvířata.

Zdroj: