Rumová bábovka nejen pro sváteční chvilky

Rumová bábovka nejen pro sváteční chvilky
Víte, že bábovka může být upečená přímo vám na míru? Samozřejmě. Pokud tedy milujete příchuť rumu, přidejte do vaší běžné bábovky rum. S chutí bábovky si určitě může vyhrát i ten, pro kterého není pečení nejsilnější stránkou. Rumová bábovka je velmi rychle hotová!

Ochucovadla do pečení, které je dobré mít doma

Bábovka bude mít přesně takovou chuť, jaké ingredience do ní přidáte. Kromě základních surovin, jako je mouka, olej nebo vejce, do bábovky patří i nejrůznější ochucovadla a extrakty. V obchodě lze koupit různé extrakty – vanilkový či mandlový extrakt, které můžete mít při pečení vždy po ruce. Tyto přísady zvýrazňují chuť těsta. S výslednou chutí bábovky lze čarovat také za pomoci citrónové kůry, šťávy z citronu, kávy nebo skořice. Bábovkové těsto dokonale ochutí obyčejný krupicový cukr, do jehož dózy uzavřete naříznutý lusk pravé vanilky. A samozřejmě chybět by neměl ani rum!

Zatímco chuť rumu v bábovce i po upečení zůstane, případná procenta alkoholu se teplem zničí, a proto nemusíte mít strach po rumové bábovce usednout za volant. Do bábovky lze přidat jakýkoliv rum, v rumu namočené rozinky, ale také nejrůznější sladké likéry, které chuť bábovky zvýrazní.

Jaké ingredience na rumovou bábovku potřebujete?

Připravte si:

  • 1 hrnek sekaných vlašských ořechů,
  • 2 hrnky polohrubé mouky,
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku,
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody,
  • špetku soli,
  • 1 sáček instantního pudinku v prášku,
  • 4 velká vejce,
  • půl hrníčku horké vody,
  • půl hrnku oleje,
  • půl hrnku rumu,
  • půl hrnku másla.
Zdroj: thodonal88 / Shutterstock

Jak připravit těsto s alkoholem?

Ani bábovka nemusí být jen střízlivá, proto se nebojte kouzlit s výslednou chutí za pomoci rumu. Předehřejte si troubu na 175 °C a pečlivě vymažte formu.

Dohromady smíchejte mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou, pudinkem v prášku, s ořechy a špetkou soli. Na chvíli dejte tuto sypkou směs stranou.

„Tip: Nemáte doma rum? Bábovku ochutí jakýkoliv alkoholový likér, dokonce i griotka.”

Do hladké pěny umíchejte máslo s cukrem, přidejte vejce v pokojové teplotě, rum, olej a vodu. Do této směsi pomalu a důkladně zapracujte také směs mouky, kypřícího prášku, pudinku a ořechů. Cítíte tu vůni?

Těsto nalijte do formy a pečte alespoň 55 minut. Po vytáhnutí z trouby na bábovku nespěchejte. Klidně ji nechte 10 minut ještě ve formě, než ji vyklopíte. Ideální pomůckou při pečení je pečící mřížka, která zajistí rovnoměrné chladnutí dezertu, aniž by se v něm srážela vlhkost.

Po vyklopení bábovku buď pocukrujte, nebo ji natřete rumovou směsí. V půl hrníčku horké vody dobře rozpusťte asi půl hrníčku moučkového cukru a přidejte půl hrníčku rumu. Rumovou lázeň mašlovačkou rozetřete po bábovce a už více necukrujte. Přejeme dobrou chuť!

 

Zdroje: