Ovoce, která jsou bohatá na přírodní cukry

Ovoce, která jsou bohatá na přírodní cukry
Je dobře známo, že ovoce je velmi bohatým zdrojem vitamínu, antioxidantů a zajišťuje přísun vody. Vedle toho obsahuje velké množství cukrů, jedná se však o ty přírodní, které nepředstavují takové riziko jako cukry umělé.

Některé druhy ovoce obsahují velké množství cukrů, zpravidla fruktózy, představují tak ideální rychlý zdroj energie. Jeho sladkost navíc může uspokojit chuť na uměle slazené potraviny. Přestože jde o ryze přírodní zdroj, ani s ním bychom to neměli přehánět. 

Hroznové víno 

Oblíbená letní pochoutka může být při přílišné konzumaci zrádná. S obsahem 15 gramů cukru na 100 gramů ovoce se pravděpodobně jedná o tu nejsladší plodinu, která je u nás běžně dostupná. Stejný obsah cukru má také exotické liči, uvádí web myfooddata.com

Zdroj: Autor: Piyaset / Shutterstock

Mango 

Mango je velmi bohatým zdrojem vitamínu A a při plné zralosti obsahuje 14 gramů cukru na 100 gramů ovoce. 

Banány 

O banánech se říká, že jsou zdrojem radioaktivity. To jsou ovšem všechny potraviny, v případě banánů bychom měli zbystřit spíše kvůli vysokému obsahu cukru. Na 100 gramů čítají cukry podíl až 13 gramů. 

Třešně a borůvky

Co by bylo léto bez stromů obsypaných třešněmi? Pro svoji sladkost se dají jíst místo bonbónů, jsou osvěžující a dle portálu coach.nine.come.au obsahují také množství antioxidantů. Na 100 gramů třešní připadá 11 gramů cukrů. Jen o něco málo méně cukrů obsahují další oblíbené plodiny českých zahrádkářů, borůvky. 

Pomeranče

V zimě je konzumujeme pro posílení imunity jako bohatý zdroj vitamínu C. Tyto citrusy na 100 gramů obsahují celých 9 gramů cukru. 

Jablka a hrušky

Jablko jako základ každého zdravého jídelníčku je jedno jablko za den. V jeho 100 gramech nalezneme okolo 10 gramů cukru. Jen o něco hůře v objemu cukru na tom jsou hrušky. 

Ovoce s nejmenším obsahem cukru

Na druhé straně je mnoho druhů ovoce, ve kterých nalezneme sotva pár gramů cukru. Mezi nimi jsou citróny, limetky, jahody, broskve nebo avokádo. 

Zdroje: