Adele: Slavná britská zpěvačka, která se inspirovala skupinou Spice Girls

Adele: Slavná britská zpěvačka, která se inspirovala skupinou Spice Girls
Díky svému neobvyklému vokálnímu zabarvení je považovaná za jednu z nejdůležitějších a nejznámějších britských písničkářek ve světě. Mezi lety 2009 a 2019 vydělala více než 400 milionů dolarů.

Kdo je Adele

Narodila se 5. května v roce 1988 v Londýně, její celé jméno v matričním úřadu je Adele Laure Blue Adkins. Jako dítě neměla zpěvačka dobrý vztah se svým otcem, který se dva roky po jejím narození rozhodl odejít od rodiny. Z tohoto důvodu vyrůstala sama se svou matkou a už v období svého dětství a dospívání se začala zajímat o hudbu a vášnivě se jí věnovat.

V 90. letech byly jejími vzory Spice Girls Destiny's Child. Zvolila si vzdělání, které bylo zaměřeno na hudbu a začala zveřejňovat svá první videa na platformě Myspace. 

Hudební kariéra

První průlomová píseň Adele, Hometown Glory byla vydána v říjnu 2007. V roce 2008 vydala své debutové studiové album 19 s velkým kritickým a komerčním úspěchem. Prodalo se 2,2 milionu kopií po celém světě. Zpěvačka získala cenu Nejlepší hudební objev a Nejlepší ženský popový hlas na 51. ročníku Grammy Awards v únoru 2009.

Druhé studiové album s názvem 21 vyšlo počátkem roku 2011 a stalo se v prodeji číslem jedna ve více než 30 různých zemích. Na albu se objevily populární hity jako písně Someone Like You a Rolling in the Deep. Oba singly se dostaly na první místo v mnoha žebříčcích. Album 21 bylo tak populární, že v prosinci 2011 se ho prodalo přes 3,4 milionu kopií jen v Británii, a stalo se nejprodávanějším albem v 21. století. Adele v tomto období získala tři ceny na American Music Awards 2011 a šest cen na Grammy Awards 2012, včetně alba roku, záznamu roku a písně roku.

Poté, co si udělala malou pauzu, během níž stále pracovala na hudebním materiálu. V listopadu 2015 vydala své třetí studiové album  pojmenované 25. Bylo to nejprodávanější celosvětové album roku 2015 se 17,4 miliony prodaných kopií. Poprvé od roku 2011 se vydala na turné v roce 2016. Na severoamerickém turné mělo o vstupenky zájem 10 milionů lidí, i když jich bylo k dispozici pouze 750 000. Názvy jejích prvních tří studiových alb byly všechny pojmenovány po jejím věku, kdy na nich pracovala.

Kromě jejích studiových alb je známá tematická píseň pro Skyfall, 23. film Jamese Bonda. Píseň s názvem Skyfall se prodala po celém světě více než v 5 milionovém vydání a zajistila zpěvačce Zlatý glóbus za nejlepší původní píseň, Oscara za nejlepší původní píseň a cenu Grammy za nejlepší píseň napsanou pro vizuální média. 

Celkově Adele prodala více než 100 milionů desek po celém světě.

Adelin soukromý život

Adele se provdala za Simona Koneckého v roce 2016 poté, co spolu chodili pět let. Mají spolu jedno dítě, syna, který se narodil v roce 2012. Bohužel už v roce 2019 oznámili manželé rozchod. V dubnu 2020 vyšlo dle magazínu Donna Glamour najevo, že Adele nemá předmanželskou smlouvu. Hlavním bydlištěm páru během manželství byl stát Kalifornie ve Spojených státech. V Kalifornii má bývalý manžel nárok na 50 % veškerého příjmu z majetku vytvořeného během manželství. 

6. dubna 2020 soud v Los Angeles vyhověl žádosti Adele, aby její podrobnosti o rozvodu zůstaly soukromé.

Samotná zpěvačka, která je velmi aktivní na sociálních médiích, zejména na Instagramu, se rozhodla nemluvit a neprozradit nic o svém soukromém životě.

Kuriozity o Adele

  • Má ráda tetování a má jich několik po celém těle.
  • V letech 2014 až 2015 zhubla přes 30 kg a uvedla, že už nejí maso.
  • Miluje módu 60. let.

Zdroj: