Co k tobě nepatří, to nech odejít. Někdy je těžké si to připustit

Co k tobě nepatří, to nech odejít. Někdy je těžké si to připustit
Pokud se chceme v životě posunout dál, musíme z něj nechat odejít to, co už do něj nepatří a nepřináší nám nic dobrého. Jen tak otevřeme dveře novým možnostem. 

Když nám není souzeno 

Toto úsloví se dá použít téměř na cokoli. Nejvíce si ho ale asi spojíme se vztahy. A není se čemu divit. Milostné a partnerské vztahy jsou nedílnou součástí našeho života a jsou pro nás a naše mentální zdraví velmi zásadní. Ne každý má to štěstí, že jeho první láska se zároveň stane tou doživotní.

Většina z nás si musela projít několika vztahy, než našla opravdovou lásku. Čím jsme starší, tím náročnější může být z nefungujícího vztahu odejít. Znáte tu situaci, kdy jste v dlouholetém vztahu, nad kterým se ale začala stahovat mračna? Cítíte, že Vás Váš vztah již nijak nenaplňuje a možná Vám dokonce ubližuje, ale odmítáte si to přiznat? 

Nejdůležitějším krokem je uvědomit si, že je ve Vašem vztahu problém
Nejdůležitějším krokem je uvědomit si, že je ve Vašem vztahu problém | Zdroj: fizkes / Shutterstock

První krok 

Nejdůležitějším krokem je uvědomit si, že je ve Vašem vztahu problém. Tento problém musíte odhalit a přiznat si ho. Pokuste se zjistit, zda jde ještě napravit a zda o to Vaše drahá polovička opravdu stojí. Někdy je bohužel hned jasné, že tento vztah už zachránit nejde. My se ale přesto snažíme bojovat s větrnými mlýny a odmítáme odejít ze vztahu, který nás ničí. Už to nejsme my, jsme vyčerpaní a nejsem schopní lásku přijímat ani dávat. Poznáváte se v tom? Potom je opravdu čas z tohoto vztahu odejít. 

Proč se nedržet starého 

Nefungující vztah, který už nemá šanci na přežití, nám může pořádně ublížit. Umělé udržování takové vztahu je psychicky velmi náročné. S člověkem, který byl ještě nedávno středobodem našeho vesmíru, si můžeme zasadit také nepříjemné rány, které bude velmi těžké odpustit a vyrovnat se s nimi. Strach z rozchodu je velmi silný a není se čemu divit. Rozchod je velmi bolestivý.

V některých případech je to ale to nejlepší, co pro sebe můžeme udělat. Dokud ze svého života a srdce neodstraníme věci, které nám neslouží a ubližují nám, nemůžeme se posunout dál a otevřít své srdce novým příležitostem, které udělají náš život šťastnějším. 

Zdroj článku:
  • Autorský text