Lidé s osobnostním typem Logistik dodržují tradice, pravidla a normy. Poznáváte se?

Lidé s osobnostním typem Logistik dodržují tradice, pravidla a normy. Poznáváte se?
ISTJ je zkratka, která označuje jeden ze šestnácti osobnostních typů vytvořených Katharine Briggsovou a Isabel Myersovou. Je to zkratka pro Introvertní, Vnímavý, Myslící, Soudný. Chcete vědět více? Čtěte dál!

Základní informace

ISTJ označuje člověka, kterého nabíjí čas strávený osamotě (introvert), který se soustředí spíše na fakta a detaily než na myšlenky a koncepty (vnímající), konkrétně se rozhoduje na základě logiky a rozumu (myslící) a který dává přednost plánování a organizaci před spontánností a flexibilitou (posuzující). ISTJ bývají někdy označováni jako osobnosti inspektorů, protože se orientují na detaily a mají zájem dělat věci správně.

Jsou zodpovědní organizátoři, kteří se snaží vytvářet a prosazovat pořádek v systémech a institucích. Jsou čistí a pořádní uvnitř i venku a mají tendenci mít pro všechno, co dělají, svůj postup. Spolehliví a poslušní logici chtějí dodržovat tradice a předpisy. Jsou stabilní a produktivní. Ačkoli jsou introvertní, málokdy se cítí izolovaní. Typičtí ISTJ přesně vědí, kam v životě patří, a chtějí pochopit, jak mohou zapadnout do zavedených organizací a systémů. Starají se o udržování společenského pořádku a dodržování norem.

Hodnoty

Rádi znají pravidla hry a více než představivosti si cení předvídatelnosti. Spoléhají na své předchozí zkušenosti a nejlépe se cítí ve známém prostředí. Důvěřují osvědčeným metodám a oceňují hodnotu cílevědomé praxe, která jim pomáhá budovat důvěru ve své schopnosti. Jsou pracovití a vytrvalí, dokud úkol nedokončí. Jsou logičtí a metodičtí a často je baví úkoly, které vyžadují, aby při řešení problému používali postupné uvažování. Jsou pečliví v detailech a pečlivě zkoumají, zda jsou věci správně. Díky své přímočaré logice a smyslu pro detail pracují systematicky, aby vnesli pořádek do svých malých částí světa.

Jak ISTJ vidí ostatní

Působí vážným, konzervativním dojmem. Chtějí znát a dodržovat pravidla hry a obvykle vyhledávají předvídatelné prostředí, kde rozumí své roli. ISTJ se také mohou setkat s tím, že dělají něco užitečného ve společenských situacích (například organizují kabáty a klobouky na večírku), protože jim často vyhovuje spíše převzít odpovědnost za úkol než mluvit s cizími lidmi.

Když jim dáte nějakou práci, jsou velmi spolehliví a dotáhnou ji do konce. Jsou praktičtí a bezohlední a málokdy na sebe upozorňují. Oblečení a věci si vybírají spíše podle užitných vlastností než podle módy a mají zálibu v klasice. Obvykle mluví přímo a mají smysl pro detail. Obvykle s větším nadšením sdílejí faktické informace, než aby zkoumali abstraktní pojmy nebo neověřené myšlenky.

Tráví nejraději čas o samotě nebo v malých skupinkách blízkých přátel, Foto: Eduardo Rgz / Shutterstock

A co vztahy?

Tráví nejraději čas o samotě nebo v malých skupinkách blízkých přátel. Lidé s tímto typem osobnosti jsou obvykle velmi loajální a oddaní rodině a přátelům, ale mohou mít problém porozumět vlastním emocím a pocitům druhých. Mohou být poměrně rezervovaní a někdy nedokážou zachytit emocionální signály, které jim dávají druzí lidé. Jakmile se však s nějakou osobou sblíží a získají pochopení pro její pocity a potřeby, vynaloží velké úsilí na podporu těchto potřeb.

 

Zdroje: