Recept na fantastickou, vláčnou bábovku s jogurtem

Recept na fantastickou, vláčnou bábovku s jogurtem
Vyzkoušejte tuto vláčnou fantastickou bábovku, která je navíc naprosto jednoduchá. Postačí vám na ni pár ingrediencí a díky jogurtu je tento moučník svěží a krásně vláčný. Můžete použít i tučný jogurt, ideální je např. řecký jogurt, který se postará o jemnou chuť.

Receptů na bábovku je celá řada, ale tuto bábovku zvládnout připravit i začátečnice v pečení.

Co si připravit na začátek?

Nejprve si vytáhněte z lednice všechny suroviny, které budete potřebovat k pečení, aby získaly pokojovou teplotu. Formu na bábovku je potřeba důkladně vymazat. Největším problémem bývá středová část. Poté vysypeme formu strouhankou, hrubou moukou, nebo kokosem. Troubu si předem předehřejte na 170 stupňů. Nedávejte nikdy na vyšší teplotu, aby vám bábovka nepopraskala.

Na těsto budete potřebovat tyto suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 25 g tmavého kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 100ml rostlinného oleje
  • 3ks vejce
  • 200 g bílého tučného jogurtu (např. řecký jogurt)
  • hrubá mouka, strouhanka, nebo kokos na vysypání formy
  • máslo na vymazání formy
Použijte tučný jogurt, například řecký, Zdroj: Spalnic / Shutterstock

A jaký bude postup?

Nejdříve si rozklepneme 3 vajíčka a vyšleháme je společně s cukrem krupicí a vanilkovým cukrem. Šleháme asi 510 minut, dokud se nám neudělá světlá našlehaná hmota. Do těsta přidáme olej a bílý jogurt a šleháme dál. Ve vedlejší míse si připravíme sypké suroviny.

Prosijeme hladkou mouku a smícháme ji s práškem do pečiva a poté přidáme k tekutému těstu a pořádně promícháme. Odlijeme 1/2 těsta a přimícháme do ní kakao. Začneme pomalu vrstvit. Nejdřív část světlého těsta, tmavé těsto a znovu světlé těsto. Tvoříme proužky světlého a tmavého těsta. Bábovku vložíme do trouby. Dáme ji péct na 50 minut při 170 stupních.

Jak poznáme, že je bábovka s jogurtem dopečená?

Připravíme si špejli, nebo párátko. Když zapíchneme špejli doprostřed bábovky, musíme ji vytáhnout suchou, bábovka se nesmí lepit. Povrch bábovky bývá zlatavý a mírně popraskaný.

Horký moučník nechte ještě pár minut ve formě vychladnout, aby pak nedošlo k jeho zdrcnutí.

Pak opatrně vyklopte a nechte úplně vychladnout, až poté krájejte. Ještě teplou ji pocukrujte moučkovým, nebo vanilkovým cukrem. Nejlíp ovšem bábovka chutná až druhý den. Je to výborný moučník k příjemnému nedělnímu odpoledni, kdy máte po dobrém obědě a máte pohodový den, který trávíte např. u televize a kávy se svou rodinou.

Jogurt je alergen. Takže pokud čekáte nějaké hosty, pozor na to, aby mezi nimi nebyl alergik na bílkovinu kravského mléka, nebo člověk, který netoleruje laktózu. Mohlo by mu to způsobit nemalé zažívací problémy.

 

Zdroj: