Úžasná tvarohová bábovka s citrónovou vůní

Úžasná tvarohová bábovka s citrónovou vůní
Bábovky patří k nejoblíbenějším moučníkům už od dob našich prababiček. Krásně vám provoní byt, jejich příprava je jednoduchá, vykouzlí úsměvy na tvářích vaší rodiny, nebo hostů. Musí být ale krásně nadýchaná a vláčná, nesmí být suchá a dusivá.

Druhů bábovek je velké množství a zároveň se dají obměňovat na stovky různých způsobů. Už po generace se předávají ověřené recepty, ale čas od času není špatné vyzkoušet něco nového. Vždyť existuje tolik možností! 

Dnes vám představím recept na výbornou tvarohovou bábovku s vůní citrónu, která je úžasně vláčná a vůbec se nerozpadá. Aby byla i vaše tvarohová bábovka dokonalá, připravte si nejdřív všechny studené suroviny z lednice, aby získaly pokojovou teplotu. Během pečení neotevírejte troubu, jelikož bábovka by se mohla srazit. Pečte na horní/dolní ohřev na 170 stupňů, určitě nepřidávejte teplotu, jelikož vyšší teplota by mohla způsobit popraskání bábovky.

A teď k surovinám, které budete potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g tvarohu
  • 180 g cukru
  • 100 g změklého másla (vytáhněte z lednice aspoň 30 minut před zpracováním)
  • 100 ml oleje
  • 4 vejce (rozdělte zvlášť žloutky a bílky)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • šťávu z půlky citrónu a trochu citrónové kůry
  • rozinky (pokud máte rádi, ale nemusí být)
Použijte šťávu z půlky citrónu a trochu citrónové kůry, Zdroj: Tanya Sid / Shutterstock

Postup:

Nejprve si předehřejte troubu na 170 stupňů. Formu na bábovku si důkladně vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou, nebo strouhankou. Vezměte 4 vajíčka a důkladně oddělte žloutky od bílků. Změklé máslo s tvarohem pokojové teploty společně utřete v míse se 180 g cukru, přidejte olej a zašlehejte žloutky.

V druhé míse si zvlášť připravte 250 g polohrubé mouky, prášek do pečiva a vanilkový cukr a společně smíchejte.

Promíchejte pak i s druhou mísou, kde máte máslo, tvaroh a cukr a míchejte tak dlouho, dokud se nevytvoří hladká směs. Pak přidejte šťávu z půlky citrónu a trochu citrónové kůry. Kdo chce, může přidat i hrst rozinek.

Abyste získali vláčné těsto, tak na závěr ušlehejte sníh z bílků a lehce vmíchejte do těsta. Nalijte těsto do formy a pečte ve vyhřáté troubě na 170 stupňů, přibližně 45 minut.

Propečenost bábovky si ověříte zapíchnutím špejle do středu bábovky. Pokud se těsto na špejli nelepí, je bábovka hotová. Po upečení nechte bábovku zchladnout a hned ji nevyklápějte, aby vám nezdrcla. 

Co je lepšího než si udělat krásné pohodové nedělní odpoledne po vynikajícím nedělním obědě a dát si kávičku nebo čaj s úžasnou tvarohovou dobrůtkou? 

Málokdo si dokáže představit tento sváteční den bez kávy a něčeho sladkého na talíři. Bábovka je klasika, které se člověk nikdy nepřejí.

 

Zdroje: