Oleandr se dokáže přizpůsobit různým podmínkám: Zalévejte ho více, za určitých okolností snese i přemokření půdy

Oleandr se dokáže přizpůsobit různým podmínkám: Zalévejte ho více, za určitých okolností snese i přemokření půdy
Oleandr je vskutku výjimečná rostlina. Miluje slunce a dokáže přežít i v běžně nehostinné krajině, kde převládá sucho. Snese ale i opak, přemokření půdy. Přitom, jak se zdá, je lepší zalévat ho více a jednou za čas.

Oleandr a ideální prostředí

Možná jste si všimli, že oleandr miluje teplo a sluneční paprsky. Vždyť právě když svítí slunce, se mu daří nejvíce. To ale ještě neznamená, že nemiluje vodu. Ba naopak, vody pro něj není nikdy dost. Nebo ano? Určité hranice, kdy už to s vodou můžete přehánět, jsou. Oleandr však zřejmě spotřebuje více vody než kterákoli další rostlina na vaší zahradě.

Krajina, ze které oleandr pochází, trpí občasnými mírnými záplavami, a je tak plně připraven nechat se zalít pořádně. Péče o oleandr je náročnější hlavně proto, že opravdu musíte hlídat, zda má dostatek vody v půdě, aby se mu dařilo a mohl více kvést. Když oleandr nezaléváte pravidelně či ho dokonce nezaléváte vůbec, květů nebude tolik a celá rostlina bude růst o něco pomaleji než jak je běžné.

Vodu z vodovodu nebo dešťovku?

Je lepší zalévat oleandr vodou dešťovou či z vodovodu? Nebo to vyjde nastejno? Odpověď vás nejspíše překvapí. Ačkoli většina jiných rostlin upřednostňuje dešťovku, oleandr má raději vodu z vodovodu, i kdyby v ní byl chlór. Je to proto, že má raději půdu s velkým obsahem vápníku, který voda z vodovodu většinou obsahuje.

Odpovědí tedy je, že chcete-li, aby se vašemu oleandru dařilo více než jiným, je vhodnější zalévat ho domácí vodou, která vám teče z kohoutku.

Oleandry mají raději vodu z vodovodu, nikoli dešťovou, jako jiné rostliny
Oleandry mají raději vodu z vodovodu, nikoli dešťovou, jako jiné rostliny | Zdroj: alexraths / Depositphotos

Více vody je lepší než méně

Ta zásadní otázka stále zůstává nezodpovězená: Kolik vody je potřeba, aby se rostlině dařilo? Odpověď je jednoduchá. A ačkoli vám neporadíme v litrech, pojďme si tuto otázku zodpovědět co nejpřesněji.

Abyste pochopili, proč oleandr potřebuje tolik vody (pokud nepočítáme jeho původ – zamokřené oblasti), měli byste se zaměřit na jeho kořeny. Oleandr nemá kořeny hluboko v zemi, je to keř či stromek s mělkými kořeny. Nedokáže proto vysávat vodu, která je v zemi hlouběji, a musí se spolehnout na svého pečovatele – na vás. Pokud je v květináči, potřeba pravidelného zalévání je o to větší. V tomto případě se nedopustíte chyby, když v létě v misce pod květináčem budete soustavně nechávat větší množství vody.

Oleandr není náchylný k hnilobě, když se nachází v půdě, která je vodou doslova nacucaná, už jen proto, že aktivně pije a voda se v půdě neudrží tak dlouho jako v případě jiných rostlin. Proto se nebojte zalévat ho více než ostatní rostliny.

V létě by se měl zalévat minimálně dvakrát, v parných letních dnech nejlépe třikrát denně. Zabráníte tak jeho dehydrataci. Rozhodně nezalévejte velmi studenou vodou, nejlepší teplota je taková, aby vám voda přišla vlažná. Zalévejte pouze půdu, zalití přes listy by vedlo k závažnému onemocnění oleandru.

Na podzim a přes zimu dřevina spotřebuje mnohem méně vody. Jakmile teploty klesnou, stačí zalévat pouze jednou až dvakrát týdně. Na jaře, když je opět tepleji, se zalévá opět častěji.

Zdroje článku: