Nejlepší tipy, jak snížit hladinu cholesterolu

Nejlepší tipy, jak snížit hladinu cholesterolu
Příliš vysoký cholesterol není jen přímá cesta k ateroskleróze. Může také zvýšit riziko zdravotních komplikací, pokud trpíte cukrovkou a dokonce může negativně ovlivnit náš sexuální život. Proto stojí za to snížit úroveň cholesterolu v těle.

Základem je pravidelný pohyb

Fyzická aktivita posiluje kardiovaskulární systém a pomáhá udržovat normální hmotnost, která také ovlivňuje hladinu cholesterolu. Specialisté doporučují aerobní cvičení, tedy například rychlou chůzi, jízdu na kole a především nordic walking, který aktivuje více svalů než normální chůze a prospívá tak kloubům. Sportovat byste měli nejméně třikrát týdně alespoň po dobu 30 minut. Během tréninku je vhodné měřit puls. Po třech měsících pravidelného tréninku by se hladina prospěšného cholesterolu měla zvýšit asi o 7 procent.

Výzkumy potvrdily účinek sterolů a stanolů

Na obalech některých margarínů se můžete dočíst, že obsahují steroly nebo stanoly. Jedná se o sloučeniny, které mají strukturu podobnou cholesterolu a mohou jej snížit o 10 až 12 procent a to do tří týdnů. Pozitivní účinek sterolů a stanolů byla potvrzena Evropskou agenturou pro bezpečnost potravin (EFSA - European Food Safety Authority), která schvaluje zdravotní informace o potravinách.

Bylinky mohou také pomoci snížit hladinu cholesterolu

Česneková tinktura

Tři hlavy česneku zalijeme 1/4 litru čistého alkoholu a necháme 10 dní odstát. Každý den je třeba směs protřepat. Používejte třikrát denně. Začněte jednou kapkou přidanou do nápoje (např. kefír) a při každém jídle zvyšujte dávku o jednu kapku, dokud nedosáhnete 25 kapek. Česnek obsahuje alicin a aminokyseliny, které pomáhají snižovat cholesterol až o 10 procent.

Psyllium semínka

Dvě čajové lžičky semen zalijte sklenicí horké vody, vařte pod pokličkou po dobu 10 minut. Pijte dvakrát denně. Po 8 týdnech by měl cholesterol klesnout o 15 procent.

Čaj z artyčoku

Lžíci sušených listů artyčoku (koupíte v obchodě se zdravou výživou) zalijte sklenicí vroucí vody. Zakryjte a vařte 15 minut. Pijte dvakrát denně. Listy artyčoků mají mnoho fenolických kyselin, z nichž se tvoří cynarin. Ten inhibuje syntézu cholesterolu v játrech a podporuje jeho přeměnu na žlučové kyseliny. Výsledkem je, že hladiny cholesterolu mohou klesnout o 5-10 procent již po měsíci léčby.

Moderní léky s cholinem

V lékárně si můžete koupit přípravky obsahující cholin. Tato látka reguluje cholesterol a další tuky – snižuje jejich ukládání v cévní stěně a žlučníku. Je také nezbytná pro správné fungování žlučníku a jater. Cholin také podporuje léčbu mnoha chorob spojených se zvýšeným cholesterolem (např. ateroskleróza). Je zajímavé, že užívání cholinu přináší velké výhody při léčbě onemocnění souvisejících s centrálním nervovým systémem, jako je Parkinsonova choroba nebo Alzheimerova choroba. Léčba cholinovými doplňky zahrnuje jednu pilulku denně po dobu jednoho měsíce.