Zdražení nafty a benzínu nekončí: Odborníci varují před dalším prudkým růstem cen pohonných hmot

Zdražení nafty a benzínu nekončí: Odborníci varují před dalším prudkým růstem cen pohonných hmot
Ceny pohonných hmot jsou věrným odrazem dnešní, mimořádně nestálé a nejisté doby. Díky válce na Ukrajině, inflaci a velmi složité hospodářské situaci nejen v České republice, ale i v zahraniční, ani letošní rok nenabídne pohonným hmotám příliš jistoty a stability.

Ceny pohonných hmot v roce 2023

Ceny pohonných hmot v uplynulém roce potrápily nejednoho z nás. Do roku 2023 vstoupily na úrovni cen z roku 2021. Zatímco cena benzínu Natural 95 byla v průběhu roku víceméně stabilní s maximálním rozpětím 4,49 Kč/l, ceny motorové nafty zaznamenaly podstatně vyšší výkyvy v rozpětí až 9,3 Kč/l. V polovině roku 2023 byla nafta výrazně levnější. LPG měl nejnižší cenu v rozmezí od 32. - 33. týdnu, kdy dosáhla úrovně 14,74 Kč/l. Oproti tomu nejvyšší cena byla zaznamenána ve 2. týdnu v průměru za 17,04 Kč/l.

Prognóza pohonných hmot v roce 2024

Většina odborníků se domnívá, že by cena benzínu v letošním roce mohla stagnovat, případně mírně růst s tím, že zásadní dopad na to má aktuální nastavení kartelu OPEC (organizace zemí vyvážejících ropu), který se bude snažit udržet ceny ropy na vyšší hranici. Dvě nejmocnější těžební země (Saudská Arábie a Rusko) nevylučují další snižování těžby, což je další aspekt možného růstu cen pohonných hmot. Další důležitou složkou konečných cen pro provozovatele motorových vozidel jsou i marže rafinérií a maloobchodníků. Takové marže je ovšem velmi obtížné odhadnout. Pokud však nepřijde nějaký výrazný šok, vývoj marží by měl být v letošním roce na podobné úrovni.

Je několik aspektů, které mají vliv na cenu pohonných hmot
Je několik aspektů, které mají vliv na cenu pohonných hmot | Zdroj: fedemarsicano / Depositphotos

Kroky ke zlevnění pohonných hmot

Samozřejmě, že existují kroky, které by vedly ke snižování cen pohonných hmot.

  • klesající ceny ropy - ropa by mohla klesnout v případě slabší ekonomické aktivity v Číně, která je jejím největším importérem
  • posilující koruna - česká koruna zaznamenala vůči dolaru od začátku října loňského roku posílení, zatímco vůči euru mírně oslabila
  • klesající marže rafinérií a maloobchodníků - takový vývoj je velmi obtížné odhadovat

Aktuální ceny pohonných hmot 

Podle dostupných statistik jsou ceny pohonných hmot následující:

  • nejlevnější Natural 95 - 35,58 Kč/l Královehradecký kraj
  • nejdražší Natural 95 - 38 Kč/l Praha
  • nejlevnější Nafta - 35,75 Kč/l Zlínský kraj
  • nejdražší Nafta - 38,09 Kč/l Praha

Cena LPG se na začátku roku 2024 drží, při srovnání s předchozím obdobím, na poměrně stabilní částce (15,87 Kč/l).

Také řidiči s vozy na CNG oproti majitelům aut se spalovacími motory ušetří, neboť se cena pohybuje okolo 35,19 Kč/l.

Pokud srovnáme ceny pohonných hmot s ostatními státy EU, patříme k těm levnějším státům. Pohybujeme se pod evropským průměrem. Dražší jsou pohonné hmoty například v Německu, Řecku, Finsku, Dánsku, nebo ve Francii.

Zdroje článku: