Hledáte-li tajemství úspěšného vztahu, zaměřte se zejména na všímavost a naslouchání

Hledáte-li tajemství úspěšného vztahu, zaměřte se zejména na všímavost a naslouchání
“Teprve až porozumíme sami sobě, dokážeme porozumět emocím partnera.” Jednoduchá fráze může být úkolem na celý život. Pozornost a trpělivé naslouchání nás může na cestě ke spokojenému partnerství posunout o pořádný kus dopředu. Začít však musí každý sám u sebe.

Podle Americké psychologické organizace se ukázalo, že terapie založené na všímavosti zmírňují stres a emoční reaktivitu. Tato praxe se do psychoterapie přenesla z buddhismu, kde laskavost, sebeovládání a schopnost soucitu se sebou samým i s druhými jsou základními pilíři již mnoho století. Lidé, kteří pravidelně praktikují meditace nebo během dne svou pozornost řízeně zaměřují na všední maličkosti, dobře reagují na stres ve vztahu. Bylo také zjištěno, že praktikování všímavosti rozvíjí komunikační schopnosti a zvyšuje kvalitu života. 

Zdroj: Autor: G-Stock Studio / Shutterstock

Neznamená to však, že se páry, které praktikují meditaci nikdy nepustí do hádky. Konflikty ve vztazích jsou nevyhnutelné a pomáhají přirozeně partnerskému vztahu, i jednotlivcům v něm, růst. Pár se však může naučit společně prozkoumávat, jaké emoce v sobě navzájem spouští a jak zážitky z minulosti ovlivňují naše jednání. 

Pro páry, které se chtějí společně vydat na cestu porozumění je důležité začít pomalu a postupovat po jednotlivých krůčcích, nejprve každý sám a poté i společně. Nedílnou součástí této praxe je samozřejmě trpělivost, tolerance a vzájemné bezpodmínečné přijetí.    

Konflikty ve vztazích jsou nevyhnutelné a pomáhají přirozeně partnerskému vztahu, i jednotlivcům v něm, růst.

Vyhraďte si čas na malá zastavení

Ať už je to pět nebo deset minut, vyhraďte si čas jen na sebe. Uvědomte si, jak se právě cítíte. Vnímejte svůj dech, všimněte si, čeho se vaše tělo dotýká, co cítíte, slyšíte a vidíte právě teď.

Zkuste si každý den najít něco výjimečného 

Ujelo vám metro? Máte chvíli na vydechnutí, pozorujte, co se kolem vás děje a užijte si tuto jedinečnou chvíli. I když se vám vše hroutí pod rukama a vy byste se nejraději stáhli někam do kouta, najděte na každém okamžiku něco úžasného, i kdyby v tom mělo být trochu ironie.

Naslouchejte si

Možná to zní jednoduše, ale skutečné naslouchání jednoduché vůbec není. Lidé se často zaměřují na vlastní myšlenky a zapomínají vnímat svého partnera. Předchozí kroky výrazně pomáhají pročistit si hlavu zahlcenou rušivými myšlenkami a soustředit se na porozumění druhému. 

Zdroj: