Trpíte únavou za volantem? Poradíme vám, jak s ní bojovat

Trpíte únavou za volantem? Poradíme vám, jak s ní bojovat
Každý z nás určitě zažil pocit, kdy nutně potřeboval dojet například do práce nebo do hotelu na služební cestě, avšak cesta se neočekávanou událostí protáhla. Po chvíli nás pochopitelně přepadla únava, ovšem na zastavení nebyl čas. Dnes se vám pokusíme poradit, jak úspěšně bojovat s únavou za volantem.

Určitě nepodléhejte panice

Pokud řídíte již pár hodin vkuse, je naprosto přirozené, že vás únava přepadne. Všichni jsme jenom obyčejní smrtelníci a ani ten nejlepší z nás nevydrží řídit pořád. Naštěstí se s tím dá něco dělat. To, že nejlepší obranným mechanismem je prevence asi všichni víme, ovšem někdy se nám kvalitního spánku z nejrůznějších důvodů prostě nedostává, a tak musíme sáhnout po alternativním řešení tohoto problému.

Důležitá je pravidelná strava

Velmi zásadní při dlouhé jízdě je dodržování stravovacího režimu. Avšak pokud budete konzumovat nějaké laciné sušenky nebo krekry, budou mít spíše opačný efekt, než že by vám měli od únavy pomoci. Nejlepší bude klasické jídlo, kterým se dostatečně najíme – našemu účelu jistě poslouží bageta nebo toasty – z tohoto důvodu jsou běžně k dostání na všech benzinových pumpách. Nicméně bychom se ale neměli přejídat, protože jak již praví staré přísloví – plný břich, rozum tich.

Zdroj: noPPonPat / Shutterstock

Doplňováním cukrů nic nezkazíme

K pravidelné klasické stravě neodmyslitelně patří sladká tečka. Ta nám pomůže zůstat ve střehu, a hlavně nám pomůže zregenerovat unavený organismus. Ideálně nám tudíž poslouží sladké sušenky jako například Snickers nebo KitKat. Ale nejrychlejším způsobem, jak dostat do těla jednoduché cukry je Coca-Cola. Ať už pijeme jakýkoliv její druh, výsledek bude obdobný.

Nezapomeňme také na rozptýlení

Nejhorší, co se vám na cestě může stát, je dlouhá jízda po rovném úseku dálnice bez možnosti rozptýlení. Mozek v této situaci nebude pracovat a spadne velmi snadno do režimu odpočinku. Tomu se dá předejít například poslechem rádia – a pokud naladíte vaši oblíbenou stanici, nic nepokazíte ani zpěvem. Jestliže holdujete dlouhým telefonickým hovorům, pak určitě zavolejte komukoli ze známých, kdo se bude chtít pár minut či hodin bavit – samozřejmě přes Bluetooth!

Ať už budete v boji proti únavě používat klasické či alternativní metody, stále platí, že nejlepší je dobře se před jízdou vyspat. Nic nedokáže nahradit pravidelný a kvalitní spánek. Ovšem pokud není zbytí, můžete použít jednu z našich rad.