Alarmující koronavirová statistika: Ve vážném stavu je více než 1500 lidí a i tak se Babiš brání odpovědnosti

Alarmující koronavirová statistika: Ve vážném stavu je více než 1500 lidí a i tak se Babiš brání odpovědnosti
Čísla pacientů s nemocí covid-19 v nemocnicích každý den stoupají. Přeplněné nemocnice budou muset čelit ještě těžším týdnům a novým mutacím koronaviru. Světlo v tunelu je prozatím v nedohlednu.

Už rok bojuje celý svět s pandemií koronaviru, a to včetně České republiky, která tento boj spíše prohrává. V posledních týdnech se projevil prudký nárůst případů nákazy. Čísla prakticky neustále převyšují metu 10 000 nově nakažených denně a stejně stoupá také statistika pacientů hospitalizovaných s nemocí covid-19. Hospitalizovaných bylo k pátku přibližně 7200, z toho 1500 lidí ve velmi vážném stavu.

To, jakým způsobem se pandemie vyvíjí, přimělo vládu rovněž k radikálnějším krokům. Vláda navrhuje na 3 až 4 týdny naprosto uzavřít okresy, případně s pohybovat pouze v katastru jednotlivých měst a obcí. Zkrátka vše proto, aby se co nejvíce snížila mobilita lidí v republice.

Už od čtvrtka rovněž platí povinnost nosit na místech s větší koncentrací lidí respirátory, nebo dvě chirurgické roušky na sobě. Na místech s nižší koncentrací lidí je pak třeba nosit alespoň chirurgickou ústenku. Tyto všechny restrikce by měly pomoci k zamezení šíření viru v takové rychlosti. 

Za mrtvé může nejdřív opozice, pak za situaci nemůže nikdo

Vcelku nelichotivé jsou výroky vlády, především premiéra Andreje Babiše. Před několika dny, kdy opozice neschválila nouzový stav se premiér vyjádřil o tom, že ti, kteří nepodpoří nouzový stav jsou zodpovědní za všechny mrtvé. Pár dní na to se konečně vláda domluvila s opozicí na formě pandemického zákona. V tuto chvíli už podle premiéra nemůže za situaci ani opozice, nenese totiž vinu vůbec nikdo. Asi se pandemie vyhrotila sama a nikdo v tomu nemohl zabránit. Těžko říct, jestli takovéto přehazování a popírání viny může v současné situaci nějak pomoci. 

Lámeme nelichotivé rekordy

K pátku byl počet zemřelých na nemoc covid-19 již téměř 20 000. Žádná země EU nemá na počet obyvatel tolik obětí, jako právě Česká republika.