Thajský král Mahá Vatčirálongkón: Jeho celé jméno byste číst nahlas nechtěli

Thajský král Mahá Vatčirálongkón: Jeho celé jméno byste číst nahlas nechtěli
O vládcích jihovýchodní Asie toho v našich končinách příliš nevíme. O to zajímavější se tak možná bude jevit příběh současného krále Thajska, kterým je od roku 2016 Mahá Vatčirálongkón nebo také Ráma X.

Mahá Vatčirálongkón Bodindradebajavarangkun se narodil králi Pchúmipchonu Adunjadétovi (také označovanému Rámovi IX.) a královně Sirikit 28. července 1952 v rezidenčním sále Amphorn Sathan v Bangkoku v Thajsku. Královské potomstvo kromě mladého Mahá čítalo v průběhu let také starší sestru Ubolratanu a mladší sestřičky Sirindhorn a Chulabhorn.

Své plnohodnotné křestní jméno dostal, až když mu byl jeden rok. 13. nejvyšší thajský patriarcha Rattanakosinské éry jej pokřtil na Vatčirálongkón Borommachakkrayadisonsantatiwong Thewetthamrongsuboriban Aphikhunuprakanmahittaladunladet Phumiphonnaretwarangkun Kittisirisombunsawangkhawat Borommakhattiyaratchakuman.

Studium v zahraničí i nástup do armády

V roce 1956 začal navštěvovat mateřskou školu v Chitraladě a po ukončení 7. třídy se přestěhoval do Spojeného království, kde navštěvoval různé nezávislé a přípravné školy. Střední školu ukončil v červenci 1970, přičemž se následně přihlásil do pětitýdenního vojenského výcvikového kurzu v australském Sydney na The King's School. O dva roky později byl zapsán na Royal Military College v Duntroonu v Canbeře. Později toho roku, 28. prosince 1972, byl prohlášen korunním princem.

The King's School absolvoval v roce 1976 s titulem ze svobodných umění, přičemž současně získal hodnost poručíka. V roce 1982 pak získal druhý bakalářský titul v oboru práva na thajské Sukhothai Thammathirat Open University.

První tři manželství skončily rozvodem

3. ledna 1977 se oženil se svou první sestřenicí, princeznou Soamsawali Kitiyakarou. Jejich jediné dítě princezna Bajrakitiyabha se narodilo v roce 1978. Manželství však skončilo rozvodem v roce 1993. Mezitím budoucí král zplodil pět dětí s Yuvadhidou Polpraserth, se kterou se rok po rozvodu oženil, v pořadí již podruhé. Netrvalo to však ani dva roky a jejich manželství se zvrtlo a byli taktéž rozvedeni. Yuvadhida nyní žije se svými syny ve Spojených státech. Jejich jediná dcera Sirivannavari Nariratana byla jmenována princeznou a zůstala v Thajsku, přičemž dnes je významnou mezinárodní diplomatkou země.

Dne 10. února 2001 se král Ráma X. potřetí oženil, tentokrát se Srirasmi Suwadee, se kterou měl dalšího, opět jediného potomka – princ Dipangkorn Rasmijoti se narodil v roce 2005. I toto manželství skončilo v roce 2014 rozvodem. Srirasmi Suwadee se následně vzdala královských titulů, které jí náležely.

Mahá Vatčirálongkón založil před nástupem na trůn řadu nemocnic, aby tak zajistil lékařskou péči lidem v odlehlých oblastech. Dodnes je také zastáncem vzdělání, přičemž každoročně věnuje významnou částku na stipendia ve prospěch studentů univerzity Radžabhat. Velmi se zajímá také o zemědělství a sport. Král Ráma X. je známý svou účastí na cyklistických závodech po celém světě.

Král Mahá Vatčirálongkón se narodil královně Sirikit a králi Rámovi IX. Zdroj: tnst/ Shutterstock

Po smrti otce na čas vladaření odložil a věnoval se truchlení

Panovnictví v Thajsku se Mahá Vatčirálongkón ujal po smrti svého otce, krále Rámy IX., ke dni 13. října 2016. Jeho otec byl v Thajsku oblíbený a jeho smrt vedla k rozsáhlému smutku po celé zemi. Současný thajský panovník pak oficiálně nastoupil na trůn až v noci 1. prosince 2016 (50. den po smrti svého otce), kdy byl na svou žádost prohlášen králem. Nový monarcha chtěl mít před převzetím své funkce čas na truchlení. Proto se bývalý thajský premiér Prem Tinsulanonda ujal funkce regenta, dokud nebude král připraven nastoupit na trůn. Thajská vláda později zpětně prohlásila, že Ráma X. nastoupil na trůn 13. října 2016.

Později byl vydán královský rozkaz, kterým byla generálka Suthida Bajrasudhabimalalakshana prohlášena za thajskou královnu, a to s platností od 1. května 2019. Král Mahá Vatčirálongkón se s generálkou Suthidou oženil legálně a v souladu s královskou tradicí.

Pozornost vzbudilo královo jmenování Sineenat Wongvajirapakdi svou královskou šlechtickou chotí. Stala se z ní tak první konkubína po téměř sto letech historie země. Ještě v říjnu téhož roku dramaticky upadla v nemilost, ale v srpnu 2020 jí byly tituly a pocty vráceny, jako by se nic nestalo.

Přísné tresty za pomluvu rodiny

Král žije se svým harémem, včetně královské choti, v hotelu v Německu, zatímco královna pobývá ve Švýcarsku. V roce 2020 vypukly po celém Thajsku masové protesty proti jeho vládě, lidé požadovali nového premiéra, novou ústavu a reformu monarchie; to krále rozzuřilo a nařídil proti protestujícím zakročit. V Thajsku tak aktuálně platí přísné zákony lese-majeste, které zakazují urážet, hanobit nebo vyhrožovat králi či královské rodině. Za to může být uložen až patnáctiletý trest odnětí svobody.