Ochraňte listnaté i jehličnaté stromy na své zahradě před zimními nástrahami

Ochraňte listnaté i jehličnaté stromy na své zahradě před zimními nástrahami
Každé jaro zahradníci v oblastech zasažených tuhou zimou zjišťují, jaké škody může mráz způsobit stromům a keřům. Pokud se k nim nechcete přidat, budete muset podniknout určité kroky k ochraně vaší zahrady a čelit nejen nízkým teplotám, ale i suchému větru, slunci či zmrzlé půdě.

Nejdůležitější je se na zimní komplikace včas připravit

Časná chladná období, střídání zmrazování a tání, suchý vítr a zimní slunce vysušující a spalující stromy nebo zmrzlá půda zabraňující rostlinám přijímat dostatek vody, to jsou jen některé z mnoha problémů, s nimiž se majitelé listnáčů i jehličnanů musejí potýkat. Ačkoli sněhová pokrývka je pro rostliny obvykle dobrá, protože bílá vrstva poskytuje vlhkost a pomáhá chránit půdu i kořeny při kolísání teplot, mokrý a těžký sníh může poškodit větve.

Zdravé stromy a keře, o které bylo v průběhu roku dobře postaráno, s větší pravděpodobností přečkají zimu bez úhony. Rostlina, která se naopak během vegetačního období potýkala s nedostatkem slunečního světla, vody nebo živin, případně s poškozením způsobeným hmyzem či chorobami, vstoupí do zimního období ve zranitelném stavu. Je proto zapotřebí, abyste během vegetačního období a na podzim provedli pár nezbytných věcí.

Neprořezávejte stromy po letním slunovratu. Prořezávání stimuluje citlivý, nový růst a oddaluje vegetační klid. Samozřejmě je ale dobré udržovat kompaktní tvar koruny, eventuálně svázat více větví dohromady, abyste zabránili těžkému sněhu a ledu v jejich lámání. Šest týdnů před prvním podzimním mrazem se doporučuje přestat hnojit. Stromy však důkladně zalévejte po celý podzim, dokud půda nezamrzne. Ujistěte se, že voda proniká do hloubky 30 až 45 cm, aby se dostala do kořenové zóny.

Opadavé listnaté stromy a keře

Listnaté stromy a keře, které na podzim ztrácejí listy, se přizpůsobily životu v chladném zimním podnebí tím, že přešly do klidového stavu. Vzrostlé stromy a keře obvykle nepotřebují žádnou zvláštní ochranu, mladým a nově vysazeným však určitá péče navíc prospěje. Obzvlášť důležité je zalévat je až do podzimu, dokud půda nezamrzne. Poté naneste kolem základny 7 až 10 cm vrstvu izolačního mulče, jako je mulčovací kůra, sláma, seno nebo spadané listí, a to několik cm od kmene, abyste zabránili hnilobě a odradili hlodavce od žvýkání. Přesto je právě kvůli hlodavcům dobré zabezpečit kmeny mladých stromů, zejména ovocných, ochrannými kryty z plastu nebo drátu. Mulč pomůže zachovat vlhkost v půdě, zároveň ochrání strom proti teplotním extrémům a potlačí růst plevele.

Jehličnany a stálezelené listnaté stromy a keře

Tyto druhy zpomalují svůj růst, ale nikdy nepřejdou do úplného vegetačního klidu. Je obzvlášť důležité, aby měly připravenou zásobu vody, kdykoli není půda zamrzlá. Vysušující zimní větry by je mohly poškodit, ale proti tomu naštěstí pomáhá vztyčení větrolamu, stejně jako zabalení keřů do pytloviny. Prohýbají-li se větve pod tíhou sněhu, opatrně část bílé nadílky odstraňte. Některé keře a stromy jsou náchylné k poškození posypovou solí rozprašovanou na větve projíždějícími sněžnými pluhy, zajistěte je tedy ochranným zábalem.

Zdroje článku: