Jedinečná svatební kytice norské princezny, která dostala i krkolomné jméno

Jedinečná svatební kytice norské princezny, která dostala i krkolomné jméno
Před více než dvaceti lety se zapsala do historie svatebních trendů snad nejnetradičnější svatební kytice korunní princezny Mette-Marit Norské. Kytice zaujala nejen svým neobvyklým tvarem a barvou, ale i unikátním jménem.

Svatební kytice evropských princezen

Většina svatebních kytic evropských monarchů byla tvořena bílými květy uvázanými do zakulaceného nebo kaskádového tvaru. Nejoblíbenějšími květinami princezen jsou růže, orchideje, frézie a konvalinky.

Nejslavnějším svatebním pugétem historie je bezpochyby svatební kytice ikonické princezny Diany, které se vdávala v roce 1981. Bílou kaskádovou kytici tvořily gardénie, madagaskarský jasmín, orchideje odontoglossum, konvalinky, růže mountbatten, frézie, rozrazil, břečťan, voděnka a myrta. Princezniny svatební šaty i do té doby netradiční kaskádová kytice inspirovaly v dalších desetiletích nespočet svatebních trendů.

Mezi svatebními kyticemi se svým vzhledem vyjímá také kytice korálových a smetanových růží princezny Sofie Švédské, která si v roce 2015 brala prince Carla Philipa. 

Nejnetradičnější a nejoriginálnější je však Brudeloperen, snad jediná kytice s vlastním jménem, která svým neobvyklým tvarem a barvou nepřipomíná žádnou z předtím vytvořených svatebních kytic.

Brudeloperen, kytice se jménem

21. srpna 2001 v Oslu se konala první velká královská svatba 21. století a do dějin nejen svatebních trendů se zapsala především originální kyticí nevěsty. Korunní princ Haakon (*1973) se oženil se svojí vyvolenou Mette-Marit Tjessem Høiby (*1973).

Kdo ji navrhl a vyrobil?

Kytici, pojmenovanou Brudeloperen vytvořila jedna z nejuznávanějších floristek v Oslu, Aina Nyberget Kleppeová. Na návrhu tohoto uměleckého díla se rovněž podílela sama nevěsta Mette-Marit.

Na návrhu se podílela sama nevěsta Mette-Marit. Zdroj: Gints Ivuskans/ Shutterstock

Čím je atypická?

Pozoruhodná je zejména pro své netradiční aranžmá květin. Jak už bylo zmíněno v úvodu článku, většina svatebních kytic je kulatých či kaskádových. Brudeloperen má však navzdory všem očekávání podlouhlý tvar. Převládající barvou dlouhých téměř na zem splývajících květinových linií je velmi netradiční tmavě fialová barva. Kytice krásně doplnila a podtrhla princezniny splývavé a decentní šaty, které pro ni navrhl Ove Harder Finseth.

Nosnou konstrukci kytice tvořila struktura z vrby a mechu zpevněná drátem. Do této struktury byly napleteny hortenzie, orchideje a růže. Jako zeleň byly přidané listy růží a medvědí tráva. V kytici převládala tmavě fialová barva, která symbolizuje královskou hodnost a utvrzuje nevěstino postavení korunní princezny (Mette-Marit totiž není šlechtického původu, a navíc měla za svobodna syna, za což v minulosti často čelila ostré kritice). Bílé květy symbolizují manželství, růžové citlivost, růže ve svatební kytici nesou příslib šťastné lásky.

Zdroje článku: