Už jste v kuchyni vyzkoušeli triky Jaromíra Soukupa? Aneb jak si vaření co nejvíce usnadnit

Už jste v kuchyni vyzkoušeli triky Jaromíra Soukupa? Aneb jak si vaření co nejvíce usnadnit
Vaření nemusí být vůbec tak snadné, jak to vypadá v pořadu Vaření se Soukupem či v jiných pořadech, kde ingredience létají z ruky šéfkuchaře rovnou na rozpálenou pánvičku a vzápětí je z toho nejen chutný, nýbrž i pro oči velmi atraktivní pokrm. Naštěstí existuje řada tipů, jak si vaření nejen zpestřit, ale hlavně usnadnit. Znáte je všechny? 

Podle Soukupa může i všední jídlo získat výjimečný šmrnc

Jaromír Soukup se v kuchyni snaží předvést, jak by se asi mělo vařit. Ne vždy jsou jeho rady zaručené a jedinečné, přesto už mnoha hospodyňkám přinesl jeho pořad Vaření se Soukupem čerstvý vítr do kuchyně. V jednom z dílů radí, že i celkem fádní jídlo může získat na zajímavosti, když se rozhodnete udělat něco jinak.

Může jít o tak jednoduché věci, že místo rajčatové konzervy použijete svá čerstvá rajčata ze zahrádky. Nebo místo sušeného koření z obchodu nasekáte do pokrmu čerstvé bylinky. Hodně udělá i netradiční obměna příloh. Existuje řada variací jídel, kdy místo brambor, rýže nebo knedlíku můžete vyzkoušet spíše kuskus, černou čočku, quinou a jiné pro všechny ne úplně známé přílohy. 

Je doporučeno strčit sýr na 20 minut do mrazáku, zdroj: Gamzova Olga / Shutterstock

V kuchyni vás může vytočit a dokonale odradit například obyčejné strouhání tvrdého sýru. Zejména v případě letních měsíců se může stát, že sýr, ačkoliv jste ho vytáhli z ledničky, doslova měkne pod rukama a hůře se strouhá. V takovém případě je doporučeno dát si pauzu a strčit sýr na 20 minut do mrazáku.

Při mytí dřevěných prkének nikdy nepoužívejte obvyklý saponát, zdroj: Fattyplace / Shutterstock

Možná se v některém z tipů pro snadnější vaření najdete 

Ne všechny tipy fungují či jsou užitečné pro všechny, kteří každý den v kuchyni zápasí s různými nástrahami. Je však více než pravděpodobné, že většinu tipů, které vám sepíšeme níže, v kuchyni dříve nebo později vyžijete nebo jste je už dokonce využili. Tady jsou: 

  • Potřebujete, aby vám rychle změklo máslo? Nakrájejte ho na plátky, které dáte na 15 minut do vody. 
  • Při mytí dřevěných prkének nikdy nepoužívejte obvyklý saponát, nýbrž jen ocet. Ten dřevo dezinfikuje, ale zároveň nezpůsobí absorbování nežádoucích pachů. 

  • Chybí vám v lednici podmáslí, ale váš recept ho potřebuje? Nahraďte jej mlékem a citrónovou šťávou. 
  • Při restování česnek nelisujte, nýbrž jej nakrájejte na plátky, u nichž je menší šance, že se připálí. 
  • Těstoviny po uvaření neoplachujte, mají pak výraznější chuť. 
Zdroje článku: