Při vaření se Soukupem můžete z jedné ingredience vytvořit hned tři jídla

Při vaření se Soukupem můžete z jedné ingredience vytvořit hned tři jídla
Vaření se Soukupem vám může přinést potřebnou inspiraci do kuchyně. A že je inspirace potřeba, o tom každý ví své. Zejména ten, který v kuchyni tráví každý den a pokaždé si láme hlavu nad tím, čím tentokrát břicha svých strávníků naplní.

Jídla mohou být pokaždé jiná, i když se hlavní surovina opakuje 

V kuchyni se umí otáčet také Jaromír Soukup. Svým divákům se to snaží dokázat ve svém kulinářském pořadu Vaření se Soukupem. Ačkoliv Jaromíra Soukupa nelze označit za šéfkuchaře, určitě už svými nápady pomohl v nejedné kuchyni. I on si je vědom, že vaření je neustále opakující se činnost, u které hrozí, že se omrzí a že dojdou nápady.

To se stát nemusí, když vezmeme v potaz jednu skutečnost, a to tu, že jednu hlavní ingredienci lze v kuchyni použít hned na několik způsobů. Třeba takové mleté maso. Do parády si ho vzal Jaromír Soukup v jednom ze svých dílů o vaření. A předvedl, že za velmi krátkou dobu lze z mletého masa vytvořit hned několik pokrmů, třeba pravé italské ragú nebo chutný domácí burger. 

Chutný domácí burger, zdroj: gresei / Shutterstock

O tom, že je mleté maso oblíbenou ingrediencí v kuchyni, svědčí široká škála receptů z něj. Z mletého masa můžete připravit nejen skvělé ragú, nýbrž také boloňské špagety, karbanátky, sekanou, plněné papriky a další a další chutná jídla.

Víte, jak poznat dobré mleté maso? 

Úplně nejlepším způsobem, jak poznat, že máte při vaření tu čest s opravdu dobrým mletým masem, je ten, že si maso sami doma namelete z kupovaného čerstvého kousku masa. Přitom kombinovat můžete klidně maso hovězí i vepřové. Pokud však nemáte jinou možnost, než si koupit mleté maso balené, věnujte pozornost hned několika faktorům, které rozhodují o tom, zda je maso v pořádku.

Z mletého masa můžete připravit ragú nebo boloňské špagety, zdroj: Anna_Pustynnikova / Shutterstock

Prvním z nich je zaručeně barva. Pokud je mleté maso čerstvé, má výraznou barvu. Hovězí je načervenalé, vepřové zase krásně růžové. O čerstvosti masa vám mnoho napoví také jeho vůně a textura. Mleté maso by jednoduše nemělo být cítit. Také jeho kašovitá a jakoby rozmázlá a lepkavá konzistence by vás měla upozornit na to, že maso není v nejlepší kondici. Při nákupu mletého masa vám mohou pomoci i následující rady: 

  • Obsah tuku by měl být maximálně 30 %.
  • Nejlepší je mleté maso míchané půl na půl, tedy vepřové s hovězím.
  • Vyvarujte se nákupu polotovaru, kde obsah masa může být jen 85 %. 
Zdroje článku: