Jak si vybrat tu nejlepší krájecí desku do kuchyně

Jak si vybrat tu nejlepší krájecí desku do kuchyně
Ať už se jedná o klasický design, moderní vzhled nebo vysoce kvalitní materiály, krájecí desky jsou v každé kuchyni nepostradatelné. Tito praktičtí pomocníci jsou nejen extrémně funkční, ale mohou být také použité jako zajímavé dekorace, které dodají kuchyni charakter.

Dostupné modely jsou různých tvarů, a především z různých materiálů: dřevěné, bambusové, plastové, mramorové, ocelové.

A který materiál je ten pravý pro vás? Na kterém se vám budou dobře krájet lahůdky a co se bude hodit do vaší kuchyně?

Dřevo a bambus

Dřevo patří tradičně k nejoblíbenějším materiálům. Nejčastěji se používá ořech, buk, topol, jedle, dub. V katalogu s luxusním zbožím můžete najít i další dřeva jako teak a akácii. Běžně také narazíte na bambus.

Kvalitní dřevěné prkénko nesmí vykazovat praskliny, otvory, třísky a nesmí mít nadměrnou savost. Dřevo je nejšetrnější materiál pro použití nožů, protože při řezu nechá nůž proniknout do povrchu, aniž by se ostří poškodilo.

Problém je ale s hygienou. V zářezech se množí bakterie a nedají se dokonale vyčistit. Dřevo také absorbuje pachy a barvy z potravin. Není vhodným materiálem pro mytí v myčce, a tak jeho mytí není ideální. Jako základ si lze alespoň pořídit několik desek a rozdělit jejich použití. V praxi to znamená že zelenina do salátu se nekrájí na stejném prkýnku jako syrové maso. Doporučuje se dřevěná prkénka častěji měnit. Ty starší můžete použít například jako podložku pod hrnce nebo jako dekoraci.

Plast

Plast je druhým nejčastěji používaným materiálem krájecích desek.

Plast má stejnou hygienickou nevýhodu jako dřevo, ale na rozdíl od něj se může neomezeně omývat v myčce a k jeho čištění se může použít i silná dezinfekce.

Výhodou je i pořizovací cena a také nákup celé sady různých velikostí.

Častým mytím v horké vodě se plast může prohnout a prkýnko ztrácí stabilitu. Tento problém někteří výrobci řeší silikonovými prvky, které zabraňují posunování během krájení.

Ocel

Ocel se používá v profesionálních kuchyních, protože splňuje přísné hygienické normy. Kuchaři se jim ale snaží vyhnout, protože krájením hodně poškozují ostří používaných nožů. Také po hladkém povrchu může nůž klouzat.

Mramor

Mramorové krájecí desky představují vrchol v estetice a také výbornou hygienickou úroveň. Deska se dá také používat k servírování.

Opět je zde nevýhoda tupení ostří nožů, mramor se ale snadno stane krásnou dekorací pro každý styl kuchyně.

Tvary a velikost

Nejběžnější tvary pro krájecí desky jsou obdélníky a čtverce. Méně časté jsou ovály a kruhy.

Kromě tvarů existují i další malé detaily, které ovlivní výběr prkénka. Některá mohou být vybavená drážkami, které slouží k hromadění tekutin a k jejich snadnému odstranění. Praktické jsou i desky s držadly, které usnadní manipulaci. Z praktických důvodů by mělo mít prkénko i dostatečnou plochu (například 40x50 cm) a nemělo by být moc lehké kvůli zachování stability a moc těžké kvůli přenášení.

Pár triků

Pokud prkénko klouže, dejte si pod něj vlhkou utěrku.

Při krájení většího množství cibule se vyplatí potřít krájecí plochu octem. Cibule potom tolik nedráždí.

Dřevěná prkénka absorbují méně pachu a barvy, pokud je pravidelně potřete jedlým olejem.