Mazlete se s bazalkou: Bude se jí více dařit a úroda bude bohatší, když si najdete čas na její pomazlení každý den

Mazlete se s bazalkou: Bude se jí více dařit a úroda bude bohatší, když si najdete čas na její pomazlení každý den
Laskání bazalky není žádná ostuda. Ba naopak, touto činností můžete docílit rychlejšího růstu a také si ji více vychutnáte ve svých oblíbených pokrmech. Čím to, že bazalka roste rychleji, když ji každý den párkrát pohladíte?

Jaké části rostliny hladit

Můžete hladit listy i samotné stonky. Bazalku stimuluje jemné hlazení, které jí věnujete. A proč byste to dělali? Nejen proto, aby byla zdravější. Všechny důvody, proč byste se měli chovat takto mile ke své rostlince, se dozvíte v tomto článku.

Jak často hladit? Minimálně tři minuty, a to nejlépe každý den. Čím více času mazlení se svou bazalkou věnujete, tím silnější a zdravější bude. Brzy si začnete všímat, jak vám bazalka roste přímo před očima. Ovšem spíše než do výšky to bude růst do šířky.

Stimulace, která vyplaví růstové hormony

Rostliny jsou také ovládány hormony, stejně jako každý živý tvor. Růstový hormon se vyplavuje, když rostlina roste. To samé platí i u bazalky. Zajímavé je, že čím více ji hladíme, tím více růstových hormonů produkuje.

Těžko říci, zda bazalka roste rychleji, protože ví, že ji laskáme, nebo zda se jedná o schopnost, kterou disponuje. Neboť když ucítí pohyb, většinou to v přírodě znamená, že fouká příjemný vánek, který my svým pohybem napodobujeme. O tomto se můžeme pouze dohadovat.

Faktem však zůstává, že pokud opravdu poctivě hladíte bazalku každý den, více se rozvětvuje a má větší množství listů než bazalka, které si za celý její život ani jednou nevšimnete.

Zkombinujte mazlení s celkovou péčí

Během mazlení můžete zahlédnout drobné nedostatky, jakými jsou například uvadající listy, které bazalce moc na zdraví nepřidají. Kombinujte své laskání bazalky se zastřiháváním. Žluté či jinak poškozené listy by měly jít pryč. Bazalka bude mít více energie na růst a odvděčí se vám rychlejší růstem, který pro změnu potěší vás.

Každý den se zkuste zaměřit na to, zda vaše bazalka nestrádá. Také to jí, vedle samotného mazlení, zajistí lepší podmínky pro růst a další rozvětvování.

Při pěstování bazalky můžete při mazlení zahlédnout i různé nedostatky
Při pěstování bazalky můžete při mazlení zahlédnout i různé nedostatky | Zdroj: StephanieFrey / Depositphotos

Škůdci se nemají kam schovat

Jakmile se škůdci na bazalce objeví, daří se jim tak dobře hlavně proto, že si jich nevšimnete, když je ještě čas. Jakmile ale začnete bazalku hladit, nejen, že se stane vůči škůdcům odolnější, ale také si všech lezoucích neřádů všimnete dříve, než stačí způsobit nějakou škodu.

Hlavně na listech si můžete všimnout rozrůstající se armády mšic, která je však ještě malá, a rázně proti ní zakročit. Spolu se sviluškami jsou mšice nejčastější nezvaní návštěvníci vaší bazalky.

Opatrnost nadevše

Netlačte na svou bazalku, spíše se jí jemně dotýkejte. Příliš velký tlak v ní totiž může vyvolat stres, který by jí příliš neprospěl, ba naopak. Listy či stonek hlaďte s opravdovou láskou.

Když vaše bazalka roste a vy ji máte v květináči, vyhněte se nadměrné manipulaci, nepřesouvejte květináč z místa na místo. Zbytečná manipulace by mohla opět vyvolat stres.

Nezapomeňte ani na dostatečný přísun světla a vody a také ji jednou za čas hnojte. Pravidelně hlídejte, zda půda není příliš mokrá, aby bazalce neodumřely kořeny.