Psychická sebeobrana aneb jak se chránit před vnějšími negativními vlivy

Psychická sebeobrana aneb jak se chránit před vnějšími negativními vlivy
Všichni velmi dobře známe situaci, kdy nás ovládne strach, zlost nebo závist. Poddáváme se obavám a tím se zcela odtrhujeme od vnitřního zdroje moudrosti a síly. Naše zranitelnost vůči negativitě pramení z lpění a upoutání se na rušivé vlivy.

Dion Fortuneová ve své knize popisuje psychickou sebeobranu zahrnující tři oblasti:

  • Posílení a obnovení psychického energetického pole
  • Pročištění okolního prostředí
  • Přerušení nezdravých kontaktů

Věnujte pozornost svým potřebám

Autor knížek o vědomém snění Robert Moss doporučuje několik technik k celkovému posílení energetického pole a ke zlepšení psychického zdraví. Úplně nejdůležitější je věnovat pozornost svým vnitřním potřebám jako je odpočinek, výživná strava, meditace, dechová cvičení a vizualizace. Zejména vizualizace propojená s dechovým cvičením na nás má silný ochranný účinek. S každým nádechem si můžete představit zářivé bílé světlo prostupující do celého těla. S výdechem zase posíláte ven všechny negativní myšlenky a pocity. Vizualizaci používáme vždy, když potřebujeme navodit či posílit optimismus. 

Sledujte své myšlenky

Úplně nejdůležitější je věnovat pozornost svým vnitřním potřebám jako je odpočinek, výživná strava, meditace, dechová cvičení a vizualizace.

Další technikou je pozorování vlastních myšlenek. Chcete-li se pozorování myšlenek věnovat, na frekventovaná místa v domácnosti nebo kanceláři si dejte lístečky s nápisem: “Na co myslíš?” Věnujte pozornost myšlenkám a očekáváním, která promítáte do svého života. Rozlišujte myšlenky vlastní od těch, které jen přejímáte od druhých.

Na útok reagujte láskou

Pokud se stanete účastníkem psychického útoku, nejlepší obranou vždycky byla a je láska. Myšlenky hněvu a pomsty negativitu posilují a akorát znovu roztáčíme začarovaný kruh. Málokdo z nás dokáže bleskově odpustit, ale již hledáním cesty k odpuštění děláme mnoho pro sebe i druhé.

Zdroje:

  • Psychic Self-Defence: Dion Fortuneová
  • Vědomé snění: Robert Moss