Vavřín třešňový zkrášlí vaši zahradu: Hlídejte ale malé děti a domácí zvířata, jeho jed v určitém množství dokáže zabít

Vavřín třešňový zkrášlí vaši zahradu: Hlídejte ale malé děti a domácí zvířata, jeho jed v určitém množství dokáže zabít
Vavřín třešňový vypadá dobře, je však mírně jedovatý. Koncentrací jedu v jednotlivých částech připomíná tis červený, v bobulích je více v semínkách, samotné bobule jedovaté jsou, ovšem minimálně. Měli bychom se jedu vavřínu třešňového obávat?

Jedovatý při pozření, z dotýkání se mízy slabá vyrážka

Měli byste mít na paměti, že ačkoli tento vavřín vypadá opravdu hezky, je do určité míry jedovatý. Neměli byste zkoušet ochutnávat zejména listy a semena obsažená v plodech. Tyto části totiž obsahují větší množství jedu, o kterém si povíme níže.

Též byste měli být opatrní nejen při prořezávání, ale také při jakékoli manipulaci s vavřínem třešňovým. Jed je slabý, ale může vám podráždit kůži a neplechu udělá i míza, pokud se dostane do kontaktu s vašima očima. Problémy při manipulaci jsou však daleko menší než problémy během trávení jedu.

Během trávení se uvolňuje kyanid

Už jakmile začnete tento vavřín žvýkat, začíná se uvolňovat kyanid, který, jak víme, je velmi účinný jed. Při trávení se ho začne uvolňovat ještě větší množství. Než však zpanikaříte, vezměte na vědomí, že kyanid není v rostlině obsažen v takové koncentraci, že by vedlo k úmrtí dospělého zdravého člověka, pokud toho nesníte příliš.

Účinky na člověka

Drobná nevolnost není nic, kvůli čemu byste museli na pohotovost. Pokud se u vás však projeví příznaky jako velká bolest hlavy, třesavka, průjem, bolest v nadbřišku či zvracení, je lepší zavolat si rychlou záchrannou pomoc. Jakmile se navíc dostaví křeče, hrozí vám zástava dechu, kóma a následně smrt.

Naštěstí je zaznamenáno jen minimum případů, které by vedly ke smrti, avšak lepší je neexperimentovat a vavřínu si nevšímat. Ačkoli bobule samotné jsou téměř neškodné (obsahují jen minimum jedu), semínka v nich obsažená stačí spolknout i bez rozkousání a jed začíná působit.

Uvádí se, že pokud sníte nanejvýš dvě bobule, léčba spočívá v dodávání tekutin tělu.

Pokud se u vás projeví bolest hlavy, třesavka, průjem, bolest v nadbříšku či zvracení, je lepší vyhledat lékaře
Pokud se u vás projeví bolest hlavy, třesavka, průjem, bolest v nadbříšku či zvracení, je lepší vyhledat lékaře | Zdroj: masterwilu / Depositphotos

Účinky na zvířata

Je nepravděpodobné, že by kočky a psi okusovali listy, a tak o ně strach mít nemusíte. Je však lepší je hlídat. Pokud se váš mazlíček chová podivně, má rozšířené zornice, rudé dásně či potíže s dýcháním, urychleně mu sežeňte pomoc.

Naopak pokud máte farmu či zahradu s hospodářskými zvířaty, měli byste se mít na pozoru o něco více. Nejlepší je pravidelně prořezávat, aby se zvířata k větvím neměla jak dostat. Tur, kozy a ovce jsou ohroženy nejvíce. Koně a prasata mají kyselejší žaludky, proto na ně jed nepůsobí v takovém měřítku, ale to neznamená, že se nemohou otrávit.

Ptáci si pochutnávají na bobulích, ale zdá se, že jim nijak neubližují. Ještě se nestalo, že by nějaký opeřenec zahynul po sezobnutí bobule – a o jinou část vavřínu nejeví nejmenší zájem.

Ochrana při prořezávání vavřínu třešňového

Míza obsahuje jed, který dráždí kůži i oči. Proto je vhodné nosit ochranné rukavice a ideálně i brýle, když se rozhodnete keř prořezávat. Důležité je, abyste odřezané větve pokud možno co nejdříve zvedli ze země a vyhodili je, než dojde k pozření savci.