Javor jako okrasa zahrady barvou i tvarem

Javor jako okrasa zahrady barvou i tvarem
Máte zahradu a chtěli byste v ní mít skvostné stromy? Pak nic nebrání tomu, abyste si zvolili javor. Javor je krásný strom, který ozdobí vaši zahradu svým tvarem a barevným listím.

Javor (Acer)

Javor je rod dřevin z čeledi mýdelníkovité. Tyto okrasné dřeviny mohou dorůstat do výšky přibližně dvaceti metrů. Jak vysoko strom doroste záleží na kultivaru. Výhodami javorů je jejich schopnost snášet sucho a také mohou sloužit jako přírodní zpevnění svahu. Na podzim oplývají javorové listy pestrou škálou barev.

Většina kultivarů javorů jsou listnaté dřeviny, od více kmenných keřů až po velké vzpřímené stromy s mohutnými kmeny.

Javor polní

Velkou výhodou javoru polního je jeho odolnost vůči suchu. Především v době klimatické změny a při stále vyšších teplotách v letním období je javor polní výborným pomocníkem, který se vypořádá na zahradě bez problémů s fázemi sucha. Další plus javoru polního je jeho odolnost proti větru. Jelikož disponuje silným kořenovým systémem slouží často nejen jako ochrana proti větru, ale také jako přírodní zpevnění svahu.

Javor klen

Oproti javoru polnímu se javor klen žene mohutně do výšky. Může dosahovat výšky až čtyřiceti metrů. Javor klen dosahuje bez problémů také věku dvě stě let. Pokud má dostatek místa pro růst a dostatek živin, pak se může dožít až pětseti let. Umístění tohoto javoru je ideální v prostoru tak, kde je jak sluníčko, tak stín. Tento strom je rájem pro zvířata. Na jaře z poraněné kůry vytéká míza. To je lákadlo pro motýly, pro mravence nebo pro ptáky.

Většina druhů javoru potřebuje hodně slunce. Myslete na to při jejich sázení
Většina druhů javoru potřebuje hodně slunce. Myslete na to při jejich sázení | Zdroj: ketta / Depositphotos

Javor norský – javor špičatý

Javor špičatý potřebuje hodně slunce. Je odolný vůči mrazu a zvládne zimu bez problémů přestát. Hodí se na místa, kde je nepropustná zemina, která je však bohatá na živiny. Tento strom potřebuje mnoho světla k růstu. Umístěte ho tedy na prostor, kam svítí hodně sluníčka. Javor špičatý může dorůstat až třiceti metrů a dožívá se přibližně sto padesáti let.

Z tohoto stromu se vyrábí nábytek nebo například parkety. Javorové dřevo se také uplatní jako základ pro hudební nástroje.

Javor červený

Javor červený roste středně rychlým tempem a dosahuje výšky patnácti až dvaceti metrů. Koruna stromu je ve tvaru kulatém nebo kuželovitém. Listy jsou středně velké se třemi až pěti cípy. Listy jsou během roku zelené, s červenou listovou stopkou. Na spodní straně listu vy jste našli modrozelený odstín. Květy jsou dvoudomé a červené.

Podzim je malíř listů a nabízí barevné odstíny od oranžové, červené až po žlutou. Javor červený je vhodný do velkých nebo alespoň středně velkých zahrad.

Javor dlanitolistý ´Shaina´

Javor dlanitolistý je japonský kultivar s velmi okrasnými listy, jež jsou hluboce vykrojené a mají pět dlouhých cípů. Jejich barva je krásná červeno vínová. Tato dřevina se hodí na místo, kam svítí přímé slunce. Pokud tuto dřevinu umístíte na lehce zastíněné místo, spodní strany listů budou zbarveny tmavě zelenou. Tento javor dorůstá do výšky jednoho až dvou metrů. Je hustý a není nutné ho stříhat.

Zdroje článku: