Grace Kelly, herečka, která pověsila profesi na hřebík, aby se mohla stát princeznou

Grace Kelly, herečka, která pověsila profesi na hřebík, aby se mohla stát princeznou
Přezdívali ji „monacká labuť“ a její svatba byla událostí století. Lidé ji milovali pro hezký vzhled, filmové role a jako symbol pohádkového osudu, o kterém snilo mnoho žen. Ona sama si roli princezny moc neužívala. Snažila se alespoň nezklamat v roli matky a dát svým třem dětem obyčejné dětství.

Grace Patricia Kelly, která se stala symbolem elegance celé generace, se narodila 12. listopadu 1929 ve Filadelfii jako třetí ze čtyř dětí. Po absolvování střední školy odcestovala do New Yorku na Americkou akademii dramatických umění. Po škole se objevila v různých televizních a divadelních produkcích.

Zdroj: Autor: mark reinstein / Shutterstock

Její první velký test umělce přišel v roce 1952 v legendárním westernu V pravé poledne, kde mladá herečka hrála stejně mladou manželku šerifa, kterého ztvárnil Gary Cooper. Její další film jí přinesl smlouvu s hlavní produkční společností MGM. Film, o který se jednalo, se jmenoval Mogambo (1953) a hlavním hrdinou byl legendární Clark Gable

Poté, co se Grace stala mezinárodní hvězdou, upoutala pozornost režiséra Alfréda Hitchcocka, který dokázal naplno využít její talent a herecký potenciál. Dostala hlavní roli v jeho snímku Vražda na objednávku (1954). Ve stejný rok následoval film Okno do dvora a v roce 1955 natočila krimi Chyťte zlodějeCary Grantem.

Právě tento film se točil na Francouzské riviéře, a to herečce změnilo život. Na filmovém festivalu ji pozval k setkání monacký princ Rainiere, který se do ní až po uši zamiloval. Jako správný šlechtic ovládal umění dvoření a zasypal herečku pozorností a milostnými dopisy. A Grace takovému namlouvání neodolala. V roce 1956 pár oznámil zasnoubení.

Na filmovém festivalu ji pozval k setkání monacký princ Rainiere, který se do ní až po uši zamiloval. Jako správný šlechtic ovládal umění dvoření a zasypal herečku pozorností a milostnými dopisy.

Pro Grace to byly sice okamžiky štěstí, ale na druhé straně musela přerušit svou dobře rozjetou hereckou kariéru. Na začátku roku 1956 natočila poslední film The Swan, kde si zahrála princeznu. Poté její kariéra skončila, a i přes celou řadu nabídek se k herectví už nikdy nevrátila. Svatba byla naplánovaná na duben a Grace odcestovala do Francie, kde na ní čekal její princ.

Bulvární noviny měly žně a půvabnou Grace nespustily z očí. Brzy se mladá kráska s aristokratickými rysy stala vzorem pro mladé ženy padesátých let. Její svatba se zapsala do historie a pohádkový příběh princezny byl námětem pro každý časopis. Svatba století se odehrála 18. dubna 1956 civilním obřadem a další den následoval církevní obřad v kostele sv. Mikuláše.

Grace skryla svou nervozitu, jak nejlépe uměla. Snažila se být přívětivá a přirozená, i když se později přiznala, že svatební obřad hluboce nenáviděla, kvůli nadměrnému rozruchu, který vzbudil. V každém případě se ten den Grace stala pro celý svět monackou princeznou.

23. ledna 1957 porodila Caroline, zatímco následující rok, 14. března, se jí narodil syn, princ Albert. O sedm let později, 1. února, byla řada na princezně Stephanie. Novináři je pronásledovali na každém kroku. Ale dokud byla naživu, Grace se vždy snažila vychovávat své potomky jako normální děti, i když musela bojovat, nejen s bulvárem, ale i se vzpurným temperamentem, který měly. Například v roce 1978 se Caroline (která na rozdíl od své matky ráda vedla intenzivní společenský život) vdala, ale její manželství netrvalo dlouho, což vůbec nepřekvapilo rodiče, kteří se od začátku stavěli proti svazku. Stephanie se vždy snažila najít svou vlastní cestu, ale bylo pro ni vždy těžké ji udržet. Byla modelkou, zpěvačkou, a hlavně rebelkou na plný úvazek. Její svatby se svým osobním strážcem už se Grace nedožila.

13. září 1982 se Grace a její dcera Stephanie účastnily strašlivé dopravní nehody, když jeli z Francie do Monaka. Stephanie nehodu auta, které sjelo ze svahu, přežila. Její matku odvezli do nemocnice v bezvědomí, kde o 36 hodin později zemřela ve věku 52 let.

Bylo 14. září 1982, když se rozšířila zpráva o smrti oblíbené ikony krásy a šarmu, kterou ztělesňovala monacká princezna.

Ve skutečnosti obyvatelé malého knížetství na Grace nikdy nezapomněli, a to jak pro její hereckou minulost, tak pro její osobní příběh velmi podobný příběhu představovanému v pohádkách, a pro její nezaměnitelný styl vytvořený z lásky k lidem, šarmu a diskrétnosti.

Zdroj: