Podzimní putování po Evropě: Korutany, rakouská spolková země, která má dechberoucí podzimní krajinu a zajímavou historii

Podzimní putování po Evropě: Korutany, rakouská spolková země, která má dechberoucí podzimní krajinu a zajímavou historii
Přes 9 tisíc km2, půl milionu obyvatel, barvitá historie od osídlení Kelty, přes římskou provincii až po příchod Avarů a Slovanů. Tak šla historie v zemi, kterou také spravovali Habsburkové, reformovala Marie Terezie anebo trápil Napoleon.

Korutany jsou dnes ale především zajímavou destinací pro milovníky krásné přírody, a podzim je obdobím, kdy si můžete vychutnat ještě před lyžařskou sezónou ta nejzajímavější místa a poznat místní tradice a výbornou gastronomii.

Korutany, nejjižnější stát v zemi, vždy vyčnívaly ze zbytku Rakouska díky své hornaté krajině, která ji poněkud izolovala od zbytku národa. Mnoho z těchto úžasných středověkých měst a vesnic má jiný vzhled, atmosféru a identitu.

Korutany: zajímavá místa

Ať jste kdekoli, najdete zde tyčící se vrcholy, rozsáhlá údolí a šumivá alpská jezera, která vás budou doprovázet celou řadou outdoorových aktivit.

Hrad Hochosterwitz

Úchvatný hrad Hochosterwitz (na úvodní fotografii) leží na skalním výběžku uprostřed planiny s majestátními horami všude kolem. 

Hrad je místní legenda. Byl postavený před rokem 860 n.l., kdy je o něm dochovaný první písemný záznam. Za celou dobu své existence nebyl nikdy dobyt. Proč tomu tak bylo, pochopí každý návštěvník, který projde 14 opevněnými branami, které byly v době nepokojů chráněny jedna za druhou.  

V samotném zámku je vystaveno mnoho zajímavých artefaktů, obrazů a brnění a výhledy ze zdí na okolní krajinu a hory jsou ohromující.

Zdroj: Autor: Zenx / Shutterstock

Millstatter Lake

Tmavě modré vody jezera Millstättersee jsou jednou z nejoblíbenějších atrakcí Korutan. Města Millstatt, Seeboden a Radenthein-Dobriach u jezera přitahují v létě davy lidí svou nabídkou vodních sportů a možností rekreace, ale podzim je časem, kdy se okolní příroda začne nádherně měnit a vše kolem ztichne. Právě to je ideální čas na odpočinek a výlety do nádherné okolní krajiny nebo pro projížďku na lodi. Horská kola se v místním kraji rozhodně mohou hodit.

Bad Kleinkirchheim

Zdroj: Harald Florian / Shutterstock

Bad Kleinkirchheim je zasazeno do ledovcového údolí v Gurktalských Alpách a je oblíbeným lázeňským městem a lyžařským střediskem nabízejícím dokonalou kombinaci odpočinku, regenerace a náročného cvičení. Vzhledem k tomu, že se nachází na poměrně izolovaném místě, příroda obklopující město je téměř nedotčená. Pěší turistika nebo jízda na horském kole nekonečnými lesy je opravdu potěšením.

Bez ohledu na roční dobu jsou krásné lázně a sauny ideální pro relaxaci a scenérie zůstává ohromující ve všech ročních obdobích.

Klagenfurt

Zdroj: ako photography / Shutterstock

Hlavní město státu Klagenfurt am Worthersee je nádherným místem pro trávení času. Má živou atmosféru s krásným starým městem k prozkoumání. Kromě ikonické a působivé dominanty Lindwurmu ve tvaru draka jsou hlavními atrakcemi Minimundus a obrovský Europapark.

Zatímco první z nich se může pochlubit spoustou miniaturních verzí budov a památek z celého světa, druhý nabízí krásné zelené plochy a vodní komplex. Po městě je navíc rozeseta řada zajímavých muzeí. Jeho blízkost Worthersee a pohoří Karawanken znamená, že je zde také spousta outdoorových aktivit a ohromujících přírodních zajímavostí k objevování.

Friesach

Friesach, nejstarší město v celém státě, pochází z doby před rokem 860 n. l., kdy se objevuje v záznamech. Historickou zajímavostí je například zřícenina hradu Petersberg a také nádherný starý příkop obklopující jeho historické centrum. Nachází se v krásném údolí s kopci a zelenými lesy všude kolem.

Zdroj:

  • autorský článek