Tipy našich babiček: Sušení hub, přírodní postřik proti mšicím a léčivý heřmánek

Tipy našich babiček: Sušení hub, přírodní postřik proti mšicím a léčivý heřmánek
Chcete vědět, které druhy hub se hodí k usušení a jak je třeba postupovat? Jak se zbavit škůdců, kteří si vybrali za cíl váš milovaný hrách? A s čím vším vám může pomoci heřmánek lékařský? S následujícími tipy získáte potřebné odpovědi.

Jak správně usušit vhodné druhy hub?

K sušení se hodí pouze některé druhy hub: pravé hřiby, bedly nebo žampiony. Naopak vůbec nejsou vhodné babky čili hřiby žlutomasé, čirůvky, ryzce a veškeré houby nasáklé vodou nebo plesnivé. Proto byste neměli houby před sušením oplachovat, stačí je očistit nožem. Vybírejte samozřejmě co nejhezčí kousky, nic červivého ani okousaného od zvířátek. Hlavičky i nohy hub nakrájejte na tenké plátky (ideálně 3 mm). Čím tenčí budou, tím kratší doba bude zapotřebí k usušení.

Plátky rozložte na rám potažený pletivem či textilní síť v jedné vrstvě, aby se nepřekrývaly. Nikdy je nenechávejte na přímém slunci, sušte na stinném místě v průvanu a v noci je mějte doma, aby nenavlhly. Sušení na novinách je sice oblíbené, ale nevhodné, protože se na ně plátky lepí a častěji plesniví.

Další možností je využití sušičky, nejjednodušší varianta – houby se usuší během pár hodin při teplotě 40 až 50 °C a není třeba je obracet. Při sušení v troubě (předem rozehřáté na 30 °C) je obracejte každé tři hodiny a sušte na plechu vyloženém pečicím papírem. Po dvou hodinách teplotu zvyšte na 50 °C.

Že jsou houby správně usušené, poznáte podle toho, že se ohýbají, lámou a mírně drolí. Rozdrcené na jemný prášek je lze přidávat do jídel coby koření.

Co dělat, když se váš hrách stane terčem škůdců?

Pokud vám semena hrachu nevyklíčila, může to být tím, že se stala obětí mlsných ptáků. Je třeba zasadit je minimálně 5 cm hluboko a dobře zahrnout zeminou. Výsev přikryjte netkanou textilií, kterou odstraníte, až vyrostou rostlinky. Nejsou to ale jen ptáci, kdo může váš hrášek ohrozit. Ze škůdců ho napadají hlavně mšice, s nimiž můžete zatočit pomocí postřiku z rebarbory nebo pelyňku. Nasekejte cca 150 g čerstvě utržené bylinky a zalijte 250 ml vroucí vody. Nechte louhovat 4 hodiny a sceďte do rozprašovače.

Co dělat, když se váš hrách stane terčem škůdců?, Zdroj: Andrii Spy_k / Shutterstock

Na co všechno se používá heřmánek?

Heřmánek pravý nebo také léčivý roste na loukách i polích od jara do podzimu, tudíž je snadno dostupnou rostlinou, jež ve vaší kuchyni najde četné využití. Hodí se přitom i pro děti, včetně nejmenších. Květy můžete používat čerstvé i sušené. Z těch sušených si lze připravit výborný čaj, zatímco v čerstvé podobě se přidává do mastí, tinktur a olejů.

Bylinka navíc uleví od bolestí břicha, nadýmání, při nachlazení, kašli a zánětu močového ústrojí nebo u žen při bolestivé menstruaci. Dá se přitom nejen pít, ale také zalít vodou a inhalovat nebo kloktat – např. při problémech s dásněmi. Obklad či koupel zase pomáhá proti ekzémům, vyrážkám nebo při spálení od slunce. Protizánětlivé, dezinfekční a uklidňující účinky heřmánku jsou zkrátka k nezaplacení.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.jenzeny.cz