Jak sladit zdravě aneb nejzdravější sladidla

Jak sladit zdravě aneb nejzdravější sladidla
Je známo, že cukr sám o sobě nemá mnoho příznivých účinků ani na naše tělo, ani na náš organismus. A radši ani nezmiňujeme, jaký mají vliv na vzrůstající číslo na váze! Tělo totiž vstřebává cukr z potravin jako první, dokonce i před tuky! Hlavně ženy tedy ocení alternativy bílého cukru, jež jsou šetrnější ke zdraví a k pěkné postavě.

Jaká jsou nejoblíbenější sladidla?

Med

Výhodou je, že med je jednoduše dostupný v obchodech či u včelařů, jež jej prodávají doma. Obsahuje velkou řadu vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Ty se nejlépe uvolní tepleným zpracováním medu. Je sice také kalorický, nicméně na bílý cukr prostě nemá!

Zdroj: Autor: fotorince / Shutterstock

Melasa

Pod tímto pojmem se skrývá opravdu hustý sirup, který se vyznačuje tmavou barvou a specifickou vůní. Je považována za vedlejší produkt vznikající při výrobě cukru. I přesto je to velmi cenná látka, jež obsahuje opět spoustu minerálů, vitamínů, ale i železa a dalších výživných látek. Možná jste o melase slyšeli pod názvem „černý zázrak“. Nejčastěji se pro svou chuť používá při pečení.

Třtinový cukr

Když nemáte jinou možnost sladidla, použije třtinový cukr. Musíte mít ale na paměti, že se ve vašem těle chová jako cukr bílý. Jediný rozdíl je v tom, že třtinový cukr je sladší, tudíž jej nespotřebujete tolik, jako cukru bílého. Kvalitně vyrobený třtinový cukr obsahuje již výše popsanou melasu. V případě, že ji neobsahuje, jeho barvivem je karamel.

Jaká jsou další oblíbená sladidla?

  • sirupy
  • slady
  • stévie

I přesto, že jsou lepší alternativou cukru, neměli byste to ani s těmito sladidly přehánět!

Zdroj:

  • autorský text