Vaječné skořápky neschovávejte jen pro slepice: Také vaši zahradu přetvoří na ráj zdravých rostlin

Vaječné skořápky neschovávejte jen pro slepice: Také vaši zahradu přetvoří na ráj zdravých rostlin
Mnozí z nás dobře vědí, že skořápky od vajíček jsou skvělým způsobem, jak slepičkám dodat živiny, kterých se jim běžně nedostává. Avšak moučka z rozdrcených skořápek může posílit naše rostliny, a nejen to.

Skvělé a finančně dostupné hnojivo

Rostlinám se lépe daří, když jim dodáme draslík, zinek, mangan, měď, sodík, železo, fosfor, hořčík a uhličitan vápenatý. Vaječné skořápky obsahují tyto živiny v poměru, který rostlinám vyhovuje.

Když skořápky nameleme na moučku, získáme domácí hnojivo, které mimochodem využívají i zemědělci, kteří myslí ekologicky. Při hnojení rostliny využijí především vápník z půdy, který jim tímto způsobem dodáme. Zejména rajčata a brambory potřebují vyšší množství vápníku, aby nestrádaly. Můžeme použít i větší kusy skořápek, jenže rostliny budou živiny absorbovat mnohem hůře, proto se doporučuje již zmíněné namletí na moučku.

Pěstujeme-li borůvky či jiné vřesovcovité rostliny, nesmíme to se skořápkami přehánět. Skořápky mohou snížit kyselost půdy, což jim nesvědčí. Naopak u rostlin, kterým velká kyselost škodí, se hodí omezit kyselost půdy. Větší množství namletých skořápek má tu moc, a je tak velkým pomocníkem při boji s překyselenou půdou.

Pozor si však dejte, pokud máte zásaditou půdu. Je vhodné změřit si pH vaší půdy, než to začnete s vaječnými skořápkami přehánět.

Dočasná ochrana proti škůdcům

Malé kousky vaječných skořápek mohou dočasně odradit hlemýždě a slimáky, kteří dostali chuť na vaše zatím bezbranné rostlinky. Nutno dodat, že ačkoli jsou ostré a způsobují těmto plžům nepříjemný pocit, neodradí je nadlouho. Pokud však potřebujete vymyslet něco narychlo, je to dobré řešení.

Zejména pokud si navečer všimnete, že se k vašim sazeničkám začínají slézat tato zvířátka, a specializované obchody jsou již zavřené, je to skvělý způsob, jak své malé rostlinné svěřence zachránit.

Někteří slimáci však prolezou touto pastí, je proto vhodné skořápky navrstvit a zvětšit okruh, kde skořápky budou poházené.

Také pokud se v blízkosti zahrady vyskytují hraboši či myši, mohou být přilákáni touto pochoutkou. Proto tuto metodu použijte jen tehdy, jste-li si jisti, že nepřiláká další, mnohem závažnější škůdce.

Na druhou stranu, vaječné skořápky lze použít k přilákání ptactva, včetně toho dravého, které si na škůdcích, kteří vás trápí, doslova smlsne.

I kompost potřebuje své živiny

Kompostování je skvělý způsob, jak zužitkovat zahradní odpad. Pokud máte kompost, vaječné skořápky by v něm neměly chybět, a to z důvodu výše uvedených živin, zejména vápníku.

V kompostu je dobré mít buď žížaly nebo speciální červy, a vaječné skořápky prospívají i jim.

Stejně jako v případě samotné půdy, i zde je lepší vaječné skořápky rozemlít, aby došlo k rychlejšímu vstřebání živin. Kompostové fauně též prospívá, pomáhá těmto živočichům lépe trávit. Nemusíte je mlít, používáte-li speciální přípravek k rychlejšímu rozkladu. V tomto případě dojde k rychlému vstřebání narychlo rozmačkaných i celých skořápek.