Oslavte svátek svatého Václava výletem na Svatováclavské slavnosti nebo za symbolem české státnosti

Oslavte svátek svatého Václava výletem na Svatováclavské slavnosti nebo za symbolem české státnosti
Prodloužený víkend nás vyzývá k výletům a oslavám Dne české státnosti, který slavíme již dvacet let. Připomínáme si tak i sv. Václava, patrona Čech a Moravy - tradiční symbol českého státu. Vypravte se na poutní místa nebo se zúčastněte slavnosti s pestrým programem.

Valašská zahrada a svatováclavský jarmark v Rožnově pod Radhoštěm

Zahradnické a řemeslné trhy doplněné Svatováclavský jarmarkem jsou oblíbené pro pestrost nabídky a řadou doprovodných programů pro děti i dospělé.

Svatováclavské slavnosti na zámku Dětěnice

Návštěvu Svatováclavských slavností se středověkou atmosférou a rytířskými turnaji můžete spojit s prohlídkou zámku a pivovaru. A možná přijede i svatý Václav. 

Svátek české státnosti na Kuksu

Po celý den se během pondělí můžete přijít podívat do Domu U Zlatého slunce na jeden z českých státních symbolů - uměleckou kopii Svatováclavské koruny. V podvečer vás čeká nádherný Svatováclavský koncert komorní hudby. 

Budeč u Zákolan - rotunda sv. Petra a Pavla

Nejstarší dochovaná stavba v Čechách na návrší nedaleko obce Zákolany je spojena s legendami o svatém Václavovi. Právě sem poslal kníže Vratislav mladá knížata Václava s bratrem Boleslavem na učení. Podle legendy se svatý Václav po škole často pohyboval po okolí a kameny, na kterých odpočíval jsou po něm pojmenovány jako Lože svatého Václava. Místo je tiché a klidné a lavičky vybízejí k odpočinku. Od rotundy vede pětikilometrová červená stezka přímo na zříceninu Okoř.

Poutní místo Stará Boleslav

Stará Boleslav stojí za návštěvu už jen kvůli románské bazilice svatého Václava. Ta byla postavena údajně na místě, kde byl přemyslovský kníže zavražděn. Každoročně zde na svátek sv. Václava probíhá Národní svatováclavská pouť. Ve městě, které je již dvacet let městskou památkovou zónou si projděte také kostel Nanebevzetí Panny Marie ze 17. století s obrazem Palladium země české a kapli Blahoslaveného Podivena.