Stručný přehled opatření vydaných proti šíření koronaviru, aneb bez roušky ani ránu

Stručný přehled opatření vydaných proti šíření koronaviru, aneb bez roušky ani ránu
Přijde vám, že se vládní opatření ministerstva zdravotnictví každý den mění a už se vůbec neorientujete v tom, kdo všechno musí nosit roušku a kam? Buďte v obraze díky tomuto stručnému přehledu.

Kde musím mít roušku?

Ochranu úst a nosu je nejlepší mít ať už jdete kamkoliv. Je povinnost nosit roušku ve:

  • veškerých prostředích hromadné dopravy,
  • ve všech vnitřních prostorech mimo trvalé bydliště,
  • na vnitřních hromadných akcích nezávisle na počtu účastníků,
  • ve všech školských zařízeních, tedy i na středních a vysokých školách.

Existují však výjimky, a to pro děti do 2 let, děti a pedagogy v mateřských školách a na 1. stupni základních škol, dále pak pro umělce jako jsou herci, muzikanti apod. 

Roušku musíte mít nasazenou i při návštěvě stravovacích zařízení, přičemž jí můžete sundat jen po dobu nutnou ke konzumaci, také musíte mít nutně místo k sezení, není možné navštěvovat podniky, aniž byste se měli kam usadit. To samé platí pro cestování vlaky, nebo dálkovými autobusy.

Na pracovišti si můžete ochranu úst a nosu sundat pouze v případě, že se v okruhu 2 metrů nevyskytuje žádná jiná osoba. 

Výjimka platí také pro sportovce, ať už ti profesionální, nebo rekreační. Například po dobu tréninku v posilovně není nutné mít roušku nasazenou, ani pak při závodech a soutěžích.

Pakliže pracujete v sociálních službách, například s postiženými osobami apod., v případě nutnosti je možné roušku sundat. 

Pakliže plánujete svatbu, jako snoubenci ani svědci nemusíte roušku při obřadu mít, svatebčané však ano. Sundat ji mohou pouze na malou chvíli při pořizování fotografií.

Na wellness procedury jako je saunování, masáže a jiné, se také vztahuje výjimka. Roušku nemusíte mít ani při návštěvě krytého bazénu.

Kdy mohu navštívit restauraci?

Ministerstvo zdravotnictví omezilo kvůli koronaviru otevírací dobu všech stravovacích zařízení, od 22 hodiny večerní do 6 ranní nesmí podniky přijímat hosty. Pakliže se vás to opatření dotýká jako majitelů zařízení, doporučujeme si projít vyhlášku o mimořádných opatřeních přímo na webu MZČR. 

 

Pomozte zastavit šíření koronaviru stažením aplikace eRouška a podpořte tak zároveň projekt chytrá karanténa. Je to to nejmenší, co můžete udělat.