O severním pólu nebo o koupání ve společnosti žraloků: To je kanál youtubera Petra Horkého

O severním pólu nebo o koupání ve společnosti žraloků: To je kanál youtubera Petra Horkého
Petr Horký (1973) není úplně typickým youtuberem, ale jde o českého režiséra – dokumentaristu, publicistu, moderátora a cestovatele, který svou práci a své zájmy prezentuje na YouTube.

Zajímavé projekty

Z jeho pestré a zajímavé tvorby jste mohli vidět na TV Prima Zoom dokumentární seriál „Hausbót Petra Horkého“.

Petr Horký má dobrodružnou povahu a je také jeho zásluha, že vznikl film „Století Miroslava Zikmunda“, který se věnuje cestovatelskému životu dvojici našich nejznámějších cestovatelů Zikmunda a Hanzelky, kteří už jsou mezi cestovateli českou legendou.

Dobrodružné cesty

Sám Petr Horký má za sebou účast v mezinárodní expedici na severní pól, prošel si bezútěšnou krajinu Grónska od východu na západ, v severním teritoriu Malediv vedl zajímavou dobrodružnou expedici „Tajné vraky“, která objevila ztracené potopené lodě.

Kromě točení dokumentů a krátkých videí Petr Horký píše také knihy.

YouTube

Na YouTube najdete v repertoáru dokumentaristy kromě zmíněného „Hausbótu“, kde můžete najít rozhovory s opravdu zajímavými lidmi, také krátká cestovatelská videa souhrnně označená jako „Okno do světa“.

Inspirace pro vás

Tato krátká videa vás mohou inspirovat k naplánování zajímavé cestovatelské výpravě třeba na příští dovolenou. V několikaminutových videích se tak dozvíte, jak a kde se dá přespat na pyramidách, jak budete vypadat pří cestování po Grónsku, jak přežít ve vodě, když se setkáte se žralokem anebo jak je to vlastně s tou chůzí po žhavém uhlí, která patří mezi tradiční kulturní vložku při oslavách domorodců na Srí Lance. Dozvíte se, kde najdete jedno z posledních míst v Evropě, kde je ještě pravá nefalšovaná a nebezpečná divočina a čím je výjimečná kajakářka Freya Hoffmeister.

Třešničkou na dortu je potom krátký dokument „Jak se natáčel seriál s Adamem Ondrou“. Jde o nový šestidílný seriál „Balkánem nahoru a dolů“ s českým lezcem Adamem Ondrou, jedním z nejuznávanějších sportovců ve své disciplíně. Sportovec slézá známé i méně známé balkánské hory a při sledování krátkého dokumentu vás určitě napadlo, kdo a jak vůbec může tohoto „lidského“ pavouka, který se pohybuje po strmých skalních stěnách tak přirozeně, jako by byl na nedělní procházce, vůbec natáčet.

Petr Horký nabízí také krátká videa s Miroslavem Zikmundem.

Youtuberský kanál Petra Horkého je plný zajímavostí a je tak příkladem toho, že youtubeři nejsou jen děti, které se nudí nebo „hvězdičky, které ukazují světu, že nejlépe si ochráníte při převlékání líčení tak, že si na obličej nasadíte plastový pytlík (o tom někdy příště).