Od chaosu k pořádku: Úklid skříní podle Marie Kondo vám ulehčí život

Od chaosu k pořádku: Úklid skříní podle Marie Kondo vám ulehčí život
Nechte si je věci, které vám dělají opravdovou radost v životě. Poděkujte věcem, které již nevyužijete a nechte je jít. Tak přesně touto filozofií se v rámci úklidu a uspořádávání věcí v domácnosti řídí Marie Kondo, kterou na světě uznává mnoho lidí a díky ní si dokázali konečně udělat pořádek v domácnosti i v hlavě!

Metoda Marie Kondo

Základem je třídit ne podle mísntostí, ale podle kategorií. To znamená, že se nejprve zaměříte třeba na oblečení, poté na knihy, kosmetiku, a tak postupujete dál, až k úplnému zdárnému konci. Zásadní v této metodě je třídění věcí. Je nutné vzít každou věc do ruky, prohlédnout a říct si, přináší mi tato věc ještě radost v životě, nebo už ne. Pokud vaší odpovědí je ne, poděkujte této věci, že vám sloužila, a nechte ji jít. Buď ji vyhoďte, nebo darujte. Pokud však vaší odpovědí je ano a chcete si danou věc ponechat, je potřeba ji správně uskladnit, dle pokynů Marie Kondo. Důležité je také úklid nekouskovat, vše je potřeba udělat na jeden zátah, i kdyby tento zátah měl trvat každodenně půl roku, nepřestávejte!

Jak začít s úklidem šatní skříně

Prvním krokem je vyprázdnění celé skříně, skříň musí být opravdu úplně prázdná, abyste mohla dobře rozvrhnout nové rozložení věcí. Skříň vymyjte a nechte ji provětrat. Oblečení z hromady roztřiďte dle kategorií:

  • vrchní díly oblečení – trička krátký rukáv, trička dlouhý rukáv, tílka, mikiny, košile a svetry
  • spodní díly oblečení – kalhoty, kraťas, sukně
  • šaty, obleky, saka, bundy
  • sportovní oblečení
  • noční oblečení – pyžama, župany
  • ponožky, spodní prádlo a plavky
  • kabelky, batohy
  • doplňky – opasky, čepice, šály
  • boty

Skládání oblečení

Skládání věcí podle Marie Kondo může být mnohem jiné, než na jaké jste zvyklí. Toto skládání spočívá v tom skládat vše na stojato, aby oblečení bylo schopno samostatně stát a nepadat. Velkým pomocníkem při uspořádání skříně dle Marie Kondo jsou různé krabičky, organizéry a nejlépe zásuvkové skříně, kde se oblečení krásně uloží a je vše přehledné. Pokud však chcete mít ve skříni pořádek a nechce se vám utrácet, bohatě postačí i obyčejné papírové krabice, které upravíte na požadované velikosti a oblečení do nich naskládáte. Postup skládání vrchního dílu je následovný: Tričko vyrovnejte a položte potiskem dolů. Vezměte jednu stranu a složte ji směrem ke středu a poté složte rukáv zpět v druhém směru. Opakujte na druhou stranu. Jakmile budete mít tvar dlouhého obdélníku, složte horní část dolů směrem k lemu a ponechte na spodní straně trochu místa. Znovu přeložte napůl (možná ji budete muset složit na třetiny podle toho, jak je dlouhá), abyste zpevnili její tvar. Výsledkem by měl být úhledný malý balíček, který když postavíte, bude krásně stát.

Zdroje článku: