Máte na zahradě vavřín třešňový? Vyměňte jej raději za tyto alternativy

Máte na zahradě vavřín třešňový? Vyměňte jej raději za tyto alternativy
Vavřín třešňový je poměrně výhodný keř v případě, že je potřeba nechat velmi rychle narůst živý plot. Kromě rychlosti růstu však nenabízí mnoho dalších benefitů. Čím jej nahradit?

Okrasné rostliny a keře jsou často využívány jako přirozené bariéry živého ploty. Některé poskytují velmi hustý porost, jiné mají krásné květy, případně mají vyhovující velmi rychlý růst a lze dále kombinovat s jinými pomaleji rostoucími druhy. Do poslední jmenované skupinu patří i vavřín třešňový, relativně rozšířený a velmi nenáročný stálezelený keř, který se snadno pěstuje i ošetřuje. V posledních letech se však od jeho výsadby na soukromých pozemcích i v rámci veřejné zeleně upouští a v některých zemích (např. ve Švýcarsku) jsou obecně jeho pěstování i prodej zakázány. Důvodem je především nebezpečí, které představuje náhodné požití jeho listů či plodů.

Výhody a rizika pěstování vavřínu třešňového

Vavřín třešňový je invazivní rostlina, což znamená, že se velmi rychle a bez problémů rozrůstá i v oblastech, které nenabízí příliš příznivé podmínky. Pro založení živého plotu nebo vytvoření zeleného zastínění se tak jeví jako velmi výhodný, jelikož je poměrně levný a velmi rychle odrůstá. Stačí jej v podstatě zasadit a velmi dobře si vystačí s běžnou závlahou bez dodávání dalších živin, kvete velkým bílým okvětím, uchovává si zelené listy po celé vegetativní období a velké rudé plody také vypadají velmi působivě. Jeho rychlé rozšiřování však znamená i náročnější péči s ohledem na zastřihávání a tvarování – zůstává po něm však velké množství zeleného odpadu, který je ovšem špatně využitelný, jelikož prakticky všechny části rostliny jsou jedovaté a nehodí se tak na další využití.

Jaká nebezpečí hrozí při pěstování vavřínu třešňového

Vavřín třešňový je nebezpečný především při náhodném požití, a to i v malých dávkách. Jedovaté jsou prakticky všechny části rostliny, ovšem pouze při požití (nezpůsobuje podráždění ani jiné problémy při doteku na kůži apod.), a to nejen pro člověka, ale i pro domácí mazlíčky či domestikovaná zvířata. Zejména pro malé děti představují nebezpečí poměrně chutně vypadající plody. Pokud nesní více jak tři, obvykle stačí nechat je vypít velké množství vody, vždy je však lepší vyhledat lékaře. Plody jsou jedlé jen v případě vysušení nebo uvaření.

Jakou alternativu vybrat místo vavřínu třešňového

Chcete-li předejít rizikům vyplývajícím z pěstování vavřínu třešňového, je lepší se zaměřit na keře, které nevyžadují tak náročnou údržbu a jsou s ohledem na riziko náhodného požití neškodné. Mezi nejrozšířenější alternativy, které navíc přitahují opylovače, patří především stálezelený a velmi hustý tis červený, robustní dřín obecný s jedlými plody, nenáročný a velmi hustý ptačí zob, případně různé druhy divokých růží, cesmína či kalina. Všechny jmenované nepředstavují výrazné nebezpečí (pokud nejste na jejich pyl či jiné části alergičtí) a umožňují vypěstovat krásný živý plot.

Zdroje článku: