Moli mohou číhat ve vaší skříni: Jak uchránit své zimní oblečení, abyste na konci roku nebyli nemile překvapeni

Moli mohou číhat ve vaší skříni: Jak uchránit své zimní oblečení, abyste na konci roku nebyli nemile překvapeni
Hrozba v podobě molů je aktuální po celý rok. Mohou se ukrývat tam, kde si schováváte své svetry, ani o nich nemusíte vědět. Naštěstí je lze snadno vyhnat. Přinášíme vám přírodní repelenty, s jejichž pomocí si moli začnou hledat nový domov.

Co molům chutná

Je vhodné poznat nepřítele, než se pustíte do bitvy. Co vlastně molům chutná? Ne všechno oblečení jim totiž vyhovuje, a naopak vlnu a hedvábí přímo zbožňují, snadno se jim tráví a tuto svou potravu vyhledávají. Právě proto je právě zimní oblečení, ale také hedvábné letní kousky, v přímém ohrožení.

A jelikož moli jsou můry nebo také noční motýli, nemají rádi denní světlo, vyhledávají tmavá zákoutí, která překypují vlhkostí a jsou chladnější. Eventuálně by byl problém s moli vyřešen, kdybyste oblečení nechávali na světle. Jistě však nemáte tolik volného místa a navíc se moli mohou zdržovat v tmavých kapsách.

Proto začněte bojovat účinně. Přečtěte si následující rady, kvůli kterým vaše popularita u molů zaručeně klesne.

Vůně, které je odpuzují

Lapače hmyzu voní pouze samcům, samice na ně nereagují. Místo tohoto doplňku vsaďte na tradiční silné vůně, jako například koření. Skvěle funguje řebříček.

Dalšími vůněmi, které těmto nočním motýlům vadí, je levandulová vůně či vůně pomerančové kůry.

Máte-li cedrový nábytek, máte vyhráno. Vůně cedrového dřeva moly odpuzuje. Pokud takové štěstí nemáte, alternativně je dobré uchovávat zimní oblečení v plastových pytlících, každý zvlášť, a vůně, které je odpuzují, rozmístěte kolem nich.

Utrácíte-li rádi, můžete si zakoupit vonné kuličky proti molům. Stojí jen pár korun a jsou tak aromatické, že voní i ze zavřené skříně. Molům to vadí, čímž se problému zbavíte nadobro.

Přírodní zákony

Existuje pouze několik nesmrtelných tvorů, kteří vydrží jakékoli teploty, a mol mezi ně rozhodně nepatří. Této znalosti proto můžete snadno využít.

Chcete-li se zbavit larev, které již ve svetrech mohou žít, vyperte své oblečení na vysokou teplotu. Pokud si to nemůžete dovolit (např. pokud výrobce nedoporučuje prát při vysokých teplotách), je lepší pořídit si vakuový vak, oblečení do něho vložit, vysavačem vysát vzduch a vak vložit na nějakou dobu do mrazáku. Nejlépe na celý týden. Molí housenky příliš dlouho nevydrží nízkou teplotu. Až budete vak vytahovat, neotevírejte ho, dokud oblečení zcela nerozmrzne, abyste zabránili zničení svých oblíbených kousků.

Do kapse můžete dát levandulový sáček, který moli odpuzuje
Do kapse můžete dát levandulový sáček, který moli odpuzuje | Zdroj: danilovajanna / Depositphotos

Udělejte si pořádek

Nebudeme si nic nalhávat, kdy naposledy jste si přerovnali všechno oblečení a vydezinfikovali komody a skříně? Možná je to dlouhá doba. Pokud jste to neudělali nikdy, vězte, že nejste jediní. Rázně proto zakročte a sjednejte si respekt. Octová voda moly vyžene, následně svůj nábytek omyjte teplou mýdlovou vodou. Vyndejte všechny zásuvky, tam se molů vyskytuje nejvíce.

Pokud už nějaké moly objevíte, pravděpodobně jich bude víc. Kromě tkanin se živí také vaší odumřelou kůží. Hoďte proto všechno oblečení, které šlo zachránit, do pračky. Také je nevhodné dávat do skříní oblečení, které jste měli na sobě a nevyprali. To je přímo molí ráj.

Zdroje článku: