S washi páskami může být umělcem každý. Už jste je zkusili?

S washi páskami může být umělcem každý. Už jste je zkusili?
Washi pásky jsou skvělou volbou pro domácí kreativní tvoření. Ačkoli pocházejí z Asie, hitem se staly i u nás a koupíte je i v českých kamenných obchodech. Co to je a jak se dají využít?

Co jsou washi pásky

Historie těchto pásek se začala psát v Japonsku. S výrobou washi pásek započala společnost Kamoi Kakoshi Co., která je na trh dodává dodnes.

Washi pásky jsou tenké papírové pásky o šířce asi jednoho centimetru. Jsou vyrobené ze speciálního materiálu. Zpravidla pro jejich výrobu slouží přírodní suroviny, jako je bambus, konopí či pšenice. Vyrobeny mohou být i z rýžového papíru.

Materiál je svou pevností srovnatelný s PVC, ale jeho zásadní výhodou je, že se velmi snadno trhá, k odtržení požadovaného kousku nepotřebujete nůžky. Pásky jsou proto jednoduché na používání. Jsou lehce průsvitné a na povrchu nezanechávají žádné stopy od lepidla, proto je v případě potřeby i jednoduše odlepíte.

Vzhledem k široké škále barev, vzorů a dekorů uspokojí washi pásky všechny, kteří si potrpí na to, aby to doma či v práci měli jednoduše hezké. Na jejich používání nemusíte být příliš šikovní nebo kreativní. Práce s nimi je natolik jednoduchá, ale zároveň zábavná, že ji zvládnou dokonce i děti.

Jak se dají využít washi pásky

S washi páskami si můžete dozdobit diář, aniž byste uměli kreslit. Využijete je při balení dárků, poslouží vám na ozdobení rodinného alba a uplatnění najdou například i při rozlišování skleniček u slavnostního pohoštění.

Mnozí je taktéž používají jako rozlišovací prvek na nejrůznější kabely od domácí elektroniky a obdobně je lze použít i místo rozlišovačů na klíče. Lepit je můžete i na podlahu nebo dokonce na zeď bez obav, že až je budete sundávat, strhnete s nimi i omítku.

Ačkoli jsou pásky vyrobeny z přírodního materiálu a jsou tedy ekologické, mějte na paměti, že nejsou určeny k aplikaci na tělo a rozhodně není vhodné je ochutnávat nebo je vystavovat přímému styku s potravinami.

Washi pásky jsou tak praktickými pomocníky pro domácnost i skvělou kreativní zábavou pro volné chvíle, během nichž máte chuť tvořit.