Kopřivy využijete v kuchyni i na léčení. Jen se o ně nespálit

Kopřivy využijete v kuchyni i na léčení. Jen se o ně nespálit
Pro někoho odolný plevel, který skoro nejde zlikvidovat, pro jiného cenná bylina použitelná k mnoha účelům. Kopřivy rostou takřka na všech mezích a zahradách, ale jen málokdo ví, jak je využít – a hlavně jak se nespálit.

Kopřivy rostou i na suchých místech, jejich kořeny se pod zemí plazí desítky centimetrů daleko a už zjara mají velkou sílu – když se o ně spálíte, cítíte to třeba i ještě druhý den. Proto je většina z nás bez uzardění likviduje, protože kazí krásu našich zahrad, rostou neuvěřitelně rychle a nejraději vyrostou uprostřed záhonku. Ale možná byste se měli zamyslet nad tím, jestli by nebylo lepší kopřivy sklízet jako další vaše výpěstky. V kuchyni kopřivy totiž mají mnoho způsobů využití.

Sušené i čerstvé

Listy kopřiv nebo celé rostliny (bez kořenů) můžete usušit a pak si je uschovat na pozdější použití. Nebo je můžete zpracovávat čerstvé. Případně se dají nasekat a zamrazit. Takže pokud si je oblíbíte, není problém udělat si zásoby na zimu. Nebo na léto. Nejlepší je totiž sklízet čerstvé jarní kopřivy, které jsou svěží a mají největší sílu. A také nejvíc pálí, takže pozor a trhejte je jen v rukavicích.

Kopřivy léčí

Proč využívat v kuchyni právě kopřivy? Protože obsahují obrovské množství vitamínů a minerálů. Možná by vás nenapadlo, že v kopřivách mimo jiné najdete vitamíny C, B2 a B6 a kromě nich také železo, vápník, hořčík a mangan. Díky tomu dokážou podporovat naše trávení, zmírňují problémy s močovými cestami, působí příznivě na žlučník a jejich pozitivní vliv je prokázaný také na naše střeva. Dříve se obklady z kopřiv léčilo také revma a kopřivy po přiložení na kůži dokázaly zvýšit prokrvení pokožky.

Kopřivy v kuchyni

Přikládat si kopřivy na bolavé klouby asi nechcete, tak se raději podívejme, co z nich můžete vykouzlit v kuchyni. Připravit si můžete kopřivovou polévku, kterou můžete vylepšit například i špenátem a udělat z ní krémovou polévku. Přímo vyzývají k tomu udělat z nich kopřivový špenát. Přidávají se tradičně do velikonoční nádivky, připravit si z nich můžete chutný čaj a nebo se z kopřiv vyrábí dokonce i sirup.

Kopřivy můžete využít do spoustu jídel, třeba udělat kopřivový špenát nebo je přidat do velikonoční nádivky
Kopřivy můžete využít do spoustu jídel, třeba udělat kopřivový špenát nebo je přidat do velikonoční nádivky | Zdroj: antiksu / Depositphotos

Přidávejte je do jídel

Kopřivy můžete do jídel přidat i poměrně nenápadně a vaši strávníci možná ani nepoznají, že to zelené jsou listy kopřiv. Takhle se třeba dělá roláda plněná kopřivami (a samozřejmě i dalšími dobrotami), lahodný je pstruh na kopřivách a za vyzkoušení určitě stojí také bramborák s kopřivami. Kopřivy pak můžete přidávat i do salátů, do omelet nebo třeba do sekané.

Aby kopřiva nepálila

Kdo ještě kopřivu neochutnal, bojí se asi zejména jejího pálení. Toho se ale snadno zbavíte. Stačí kopřivy spařit horkou vodou o teplotě přibližně 85 stupňů Celsia a nechat je v ní chvíli namočené. Pak je ještě můžete lehce osmahnout na troše oleje a jsou plně připravené k použití v kuchyni. Syrové kopřivy by vás samozřejmě v ústech pálily – ale pokud si je údajně vložíte až hluboko do úst, tak nepálí. Jistější je ale tepelná úprava.

Zdroje článku: