Jak jednoduše zhubnout v období menopauzy?

Jak jednoduše zhubnout v období menopauzy?
Jednou nastane v období každé ženy čas, kdy musí čelit nepříjemným projevům menopauzálních změn v těle. Tato fáze signalizuje že se ukončuje reprodukční schopnost ženy a je doprovázena změnami v těle, které mohou být mírné nebo naopak velice výrazné.

V těle se snižuje množství „ženských“ hormonů, což může mít vliv na pohodlí, emoce i fyzický vzhled každé ženy. Menopauzu lze ale vnímat i pozitivně a najít v ní možnost, jak se zbavit přebytečné váhy. Jak tedy na to?

Zdroj: Autor: sirikorn thamniyom / Shutterstock

Začněte o menopauze smýšlet jinak

Jak dobře víme, je nemožné bojovat proti přírodě, ale vždycky můžete změnit svůj postoj a nadcházející životní období přijmout a přeměnit v něco dobrého. Kromě správného psychologického přístupu je důležitým krokem si správně nastavit stravování a upravit svůj jídelníček. To pomůže zmírnit nepříjemné příznaky a zajistit, že menopauza bude mít klidnější průběh a upraví se vaše tělesná hmotnost.

Žádné extrémy nejsou dobré

Ztráta hmotnosti y neměla být prováděna extrémními dietami a půstem. Tělo může totiž „reagovat“ na „hladovou“ stravu nikoli snižováním hmotnosti, ale vytvořením dalšího tuku. Pro efektivní hubnutí je potřeba vyhnout se extrémům. Navíc je obzvláště důležité, aby byla dieta vyvážená a obsahovala potřebné živiny, vitamíny a minerály.

Co tedy jíst?

Denní strava by měla zahrnovat zeleninové a ovocné saláty s vysokým obsahem vitamínů, minerálů a vlákniny. Dále zahrňte do vašich jídel cibuli a česnek, které nejen posilují imunitní systém, ale také normalizují krevní tlak, což vám v menopauze rozhodně pomůže. Mléčné produkty ve stravě pomáhají doplnit nedostatek vápníku, který je nezbytný pro silné kosti, zdraví zubů a práci kardiovaskulárního systému. Dále se bude hodit do stravy zahrnout:

  • ryby a mořské produkty,
  • ovesné vločky a různé ořechy,
  • luštěniny,
  • celozrnné pečivo.

A co pít?

Hlavně ale platí dodržování pitného režimu, což představuje důležité pravidlo pro ženy během menopauzy. K tomu se váže i vyhýbání se alkoholu, jelikož alkoholické nápoje mají velmi vysoký obsah kalorií, naruší úbytek hmotnosti, a navíc mohou zvýšit návaly horka. 

Proto je lepší odmítnout tvrdý alkohol, a raději si občas dopřát sklenku červeného vína.

Zdroj: