Nesuď člověka, aniž bys znal jeho bolesti. Každý v sobě s něčím bojuje

Nesuď člověka, aniž bys znal jeho bolesti. Každý v sobě s něčím bojuje
Každý den kolem sebe potkáváme hromadu lidí. Někdo je usměvavý, jiný zase smutný, nebo nevrlý. Máme nutkání lidi z našeho okolí hodnotit. Uvědomme si ale, že neznáme všechny okolnosti a celý příběh. 

Zdánlivě veselý člověk 

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké příběhy si nesou lidé, se kterými se potkáváte? Co třeba ten kolega z práce, který je věčně vysmátý a raduje se. Máme nutkání takového člověka hodnotit. Považujeme ho za spokojeného a bezstarostného. Opak ale může být pravdou. Co když tento člověk vyhrál boj se zákeřnou nemocí a stará se o svou těžce nemocnou maminku? Co když právě tento člověk zažil v životě mnohem více, než je únosné a se svým osudem se snaží bojovat s úsměvem, protože si je vědom, že smutek ještě štěstí nikomu nezajistil? 

Mrzout s příběhem 

Občas ale lidi s úsměvem bojovat nedokážou. Události jejich života je naprosto zlomily a nemají sílu být vstřícní a příjemní. Bojí se každé příjemné chvíle, protože po ní vždy následovalo něco zlého. Co když ten protivný soused, který Vás sotva pozdraví a věčně nadává je jen životem zklamaný člověk, který už nemá sílu bojovat za kousek štěstí? Co když je tento člověk v životě úplně sám a nemá nikoho, komu by se mohl svěřit, či si aspoň popovídat? 

Zkusme lidi nesoudit
Zkusme lidi nesoudit | Zdroj: metamorworks / Shutterstock

Empatie 

Zkuste si na tyto příklady vzpomenout, až příště nějakého člověka odsoudíte. Nikdo se nenarodil ani protivný, ani šťastný. Naše povahové rysy a projevy jsou formovány mimo jiné také okolnostmi, které nás v životě potkaly. Zkusme lidi nesoudit na základě pár povrchních informací. Pokud se nemůžete o člověku dozvědět více, vyhněte se zbytečným soudům, kterými můžete ublížit. Probuďte v sobě empatii a dívejte se pod povrch. Zlé slovo ještě ničemu nikdy nepomohlo. Zkuste to někdy udělat jinak. Veselému kolegovi se smutnými očima nabídněte popovídání a nevrlému sousedovi věnujte třeba jen úsměv a přání krásného dny. Tyto maličkosti nic nestojí a mohou změnit mnoho. Někdy jen zlepší den a jindy mohou dokonce změnit život. 

Zdroj článku:
  • Autorský text