Na objevování sama sebe nemusíš do světa. Přesto jsou to ty nejúžasnější cesty, které zažiješ

Na objevování sama sebe nemusíš do světa. Přesto jsou to ty nejúžasnější cesty, které zažiješ
Sebepoznání je velkým tématem posledních let a není se čemu divit. Je velmi důležité pro naši psychiku, kvalitní vztahy a také zvládání stresových situací. 

Proč je sebepoznání tolik důležité? 

Toto kouzelné slůvko již zajisté slyšel každý z vás. Co nám ale může poznání sebe sama přinést pozitivního?

Sebepoznání nebo také objevování sebe sama nám pomůže poznat naše opravdové touhy, hodnoty a potřeby. Zjistíme, co je pro nás v životě doopravdy důležité a stojí za to bojovat. Naopak se také dozvíme, co nám v životě překáží a ubližuje nám. Mohlo by se zdát, že to přece dávno víme a je to jasné. Opak je ale mnohdy pravdou.

Díky sebepoznání můžeme také chránit vlastní psychiku. Naučíme se rozpoznávat, jaké emoce a pocity v nás jednotlivé situace vyvolávají a naučíme se s nimi pracovat, aniž by negativně ovlivnily náš život. V neposlední řadě také nalezneme cestu do vlastního nitra, zjistíme, kdo doopravdy jsme a staneme se opět sami sebou. A to dokáže udělat s naším životem opravdové zázraky. 

Cesta k objevení sama sebe

Mnoho lidí se mylně domnívá, že se dokážeme poznat pouze na dlouhých cestách. To ale nemusí být tak úplně pravda. Na cestách naopak více vnímáme své okolí a nezaměřujeme se sami na sebe. V krizových a stresových situacích, které nás při cestování mohou potkat, máme k sebepoznání samozřejmě velmi blízko. Vystoupení z komfortní zóny můžete ale podniknout v podstatě kdekoli. Zkuste začít dělat věci jinak, než jak jste byli doposud zvyklí. Můžete zkusit překonávat své strachy. Velký pozor během tomu věnujte tomu, jak se aktuálně cítíte, jaké pocity a emoce to ve vás vyvolává a popřemýšlejte, proč se cítíte zrovna takto. Velkým pomocníkem na cestě k objevení sebe sama je také samota a meditace. Vnímejte více své tělo a nechejte proudit vlastní myšlenky. 

Meditace vám může usnadnit cestu sebepoznání
Meditace vám může usnadnit cestu sebepoznání | Zdroj: Microgen/ Shutterstock

Odborná pomoc 

Skvělým způsobem jsou také odborné knihy, které nabízí hned několik způsobů, jak lépe poznat svou vlastní duši a mysl. Pomoci vám stejně tak může také dobrý terapeut nebo kouč. Nebojte se požádat o pomoc. Odborník vás navede na správnou cestu. Musíte ale počítat s tím, že největší úkol bude stále na vás. Věřte ale, že se tato investice vyplatí. 

Zdroj článku:
  • Autorský text