Proč (ne)soudit druhé podle jejich znamení zvěrokruhu?

Proč (ne)soudit druhé podle jejich znamení zvěrokruhu?
Když se zamyslíte, pravděpodobně hned přijdete na nějaké znamení, které nemáte rádi. Je hodně jednoduché si na takové povrchní předsudky zvyknout a řídit se jimi. Proč bychom si na to měli dávat pozor?

Proč lidé používají astrologii k tvoření předsudků?

Astrologie se v poslední době stává stále populárnější a lidé se o ní nejen více baví, ale také ji používají jako zdroj vtipů a bohužel i mnoha předsudků. Lidé tak dělí do pomyslných a hodně obecných škatulek, které už se složitou vědou moc společného nemají.

Je přirozené, že máme tendenci astrologii zlehčovat, ale příspěvky a vtipy na sociálních sítích už se občas vymykají kontrole a příznivému všeobecnému vnímání astrologie příliš nepomáhají.

Pokud máte špatné zkušenosti například ze vztahů s Blíženci, je logické, že se jim budete chtít v budoucnu vyhýbat. Rozhodně ale neplatí, že všichni Blíženci jsou stejní, stejně jako je to složitější i se vzájemnou kompatibilitou znamení.

Je snadné se zakořenit v těchto názorech a používat je jako všeobecnou pravdu, kterou budete šířit mezi ostatní. Takovéto nastavení ale opravdu neprospívá nikomu a můžete se s ním mnohokrát spálit. Proč tomu tak je? A proč bychom na sluneční znamení měli nahlížet s nadsázkou?

Sluneční znamení je nedostačující

Sluneční znamení je to, které pravděpodobně všichni známe. K jeho zjištění nám stačí jen datum narození a získáme díky němu základní popis naší osobnosti. Problémem ale je, že jde skutečně jen o základ a většinou se tím jen dotýkáme povrchu.

Abychom se dostali více do hloubky, museli bychom brát v potaz i všechny ostatní planety a jejich umístění v natálním horoskopu. A to je právě hlavním problémem odsuzování lidí podle astrologie. Tvůrci příspěvků a nositelé předsudků se nad astrologií totiž tolik nezamýšlí a berou něčí osobnost jen jako sluneční znamení.

Tím se ale obírají o mnoho dalších faktorů osobnosti a vytváří sobě i všem ostatním mylné domněnky.

Přestože se v dnešní době o astrologii začíná zajímat stále větší procento lidí, většinou se s ní setkávají jen na sociálních sítích a v různých narážkách či vtipech. Kvůli tomu o ní nemají ani mnoho znalostí a mohou se snadno zmást tím, jak jednoduchá se zdá být.

Ve skutečnosti je za ní ale spousta bádání a poznávání. K tomu, abychom pochopili něčí osobnost přes astrologii, je zkrátka třeba si nechat vypočítat a vyložit osobní horoskop, kde jsou jednotlivé faktory vyznačeny.

Sluneční znamení je však skutečně jen zlomkem toho, co nám astrologie může odhalit, a tak bychom ho měli brát spíše jako pobavení či vykreslení základních rysů.

Každý Blíženec je jiný a ne všichni jsou tak společenští a povídaví. Stejně to je i se Štíry, kteří nemusí být vždy strašidelní a samotářští, nebo s Pannami, které nemusí nutně milovat uklízení a pořádek. Tyto vlastnosti může totiž ovlivňovat například měsíční znamení či ascendent a jejich sluneční znamení se může výrazně projevovat naopak v jiných ohledech.

Spojení dvou znamení má mnoho podob

Ani kompatibilita dvou znamení není tak jednoznačná, jak někdo může naznačovat. Ve skutečnosti se totiž jen liší způsob, jakým se navzájem doplňujeme. Vodní znamení samozřejmě bude mít úplně jinou energii s ohnivými znameními než se zemskými, ale to neznamená, že nestojí za to vztah objevovat.

Právě těmito falešnými předpoklady se řada lidí ochuzuje o zajímavé a hodnotné vztahy jen proto, že se bojí, že by nemusely vyjít. Zbytečně se tím omezují. Není to ale tak, že bychom na znamení a jejich kompatibilitu měli úplně zanevřít, právě naopak.

Mohou nám totiž hodně pomoci ve vzájemném pochopení, jen bychom to kvůli nim neměli hned vzdávat. I protiklady se mohou přitahovat a to, že vztah bude vypadat jinak a mít jinou energii, rozhodně není na škodu.

Zdroj: nednapa / Shutterstock

Čím se řídit?

Na závěr je třeba zmínit, že astrologie je hodnotným prostředkem k sebepoznávání a rozvoji osobnosti, protože i sluneční znamení nám může nastínit naše hlavní rysy. Na někoho ale sedí víc a na někoho zase skoro vůbec.

Ale právě proto bychom měli vytrvat a snažit se pomocí astrologie dostat do hloubky naší osobnosti a poznat, jaká další znamení nás definují. Naše sluneční znamení totiž může být ovlivněno tolika dalšími faktory, že ho skoro ani nepoznáte.

Hledání svých předností, ale i chyb nikdy ničemu neuškodí, jen bychom měli být rozumní při hodnocení druhých. Občas je třeba nebrat horoskopy a stručné popisy slunečních znamení tak vážně. Stejně většinou slouží jen pro pobavení.

Hlavní ale je nešířit mezi sebou zbytečnou nenávist, která může vést až k diskriminaci. Podle webu Los Angeles Magazine už řada lidí narazila na případy, kdy je podle jejich znamení soudil i zaměstnavatel a byli odmítnuti jen kvůli jeho předsudkům. Bohužel i taková diskriminace v dnešní době existuje a je důležité, abychom vše brali s rozumem a pochopením. Astrologie slouží k lepšímu poznání sebe sama a lidí kolem nás, ne k rozdělování společnosti.

Celý článek zakončíme rozumným názorem astroložky Cassidy Scanlon, která se k tématu vyjádřila pro americký web BuzzFeed.

„Není fér soudit někoho podle něčeho, co jste viděli na internetu. Každý energii svého znamení vyjadřuje jinak a jinak s ní pracuje. A moc tomu nepomáhá, když se lidé bojí být sami sebou.“

Buďte tedy tolerantní a rozumní a neřiďte se každým předsudkem a předpokladem, který o nějakém znamení uslyšíte. Ani o tom nemusíte vědět, ale druhé tím můžete hodně ranit.

Zdroj článku: