Vídeňská káva: Recept na kávový nápoj pro domácí pohodu

Vídeňská káva: Recept na kávový nápoj pro domácí pohodu
Hledáte-li recept na teplý šálek kávy, který vás zahřeje, ale zároveň pohladí na duši, vídeňská káva je to pravé. Inspirujte se naším receptem a připravte si pravou vídeňskou kávu.

Ve Vídni se vídeňská káva nazývá einspänner. Její název je odvozen od koňského povozu taženého jedním koněm, který byl běžně k vidění v 19. století. Kočí, který se při dlouhých cestách potřeboval občerstvit a zahřát, držel v jedné ruce otěže a v druhé sklenici kávy. Nejen, že se nápoj přes kopec šlehačky při drkotající jízdě nerozlil, káva si také přes smetanovou vrstvu dlouho udržela svou teplotu.    

Zdroj: Asya Nurullina / Shutterstock

Na přípravu vídeňské kávy budete potřebovat:

  • Dvojité espresso (50–60 ml)
  • Horkou vodu 30 ml
  • Smetanu ke šlehání
  • Cukr
  • Skořici nebo čokoládu

Nachystejte si vysokou servírovací sklenici s ouškem. Sklenici si nejprve nahřejte. Připravte si kvalitní espresso a prodlužte jej o 30 ml horké vody.  Prodloužené espresso smíchejte s požadovaným množstvím cukru podle vašich preferencí. V posledním kroku kávu pokryjte štědrou vrstvou čerstvě ušlehané a vychlazené smetany. Chcete-li, ozdobte šlehačkový kopec popraškem skořice nebo čokoládovými hoblinkami

Kávu se šlehačkou nemíchejte. Vychutnejte si pomalé popíjení doušku kávy skrz lahodnou smetanovou vrstvu. 

 

Zdroj: