Jaké se nám nejčastěji zdají sny, když jsme zamilovaní

Jaké se nám nejčastěji zdají sny, když jsme zamilovaní
Zamilovanost přináší mnoho neobvyklých pocitů a prožitků, ale přemýšleli jste někdy o tom, zda se nám během ní změní snění?

Sny jsou emotivnější

Zdroj: Autor: Roman Samborskyi / Shutterstock

Když jsme zamilovaní, naše smysly jsou bystřejší a svět kolem nás je barevnější. Doktor Patrick McNamara pro Psychology Today říká, že láska způsobující zvýšené hladiny oxytocinu může významně ovlivnit emoce ve snech. Pokud se vám zdají vyostřené sny o konfliktech, mezilidských vztazích a jiných náročných sociálních situacích, pravděpodobně to souvisí s vaší zamilovaností.

 

Více erotických snů

Během zamilovanosti dochází k nárůstu sexuálních snů právě díky zmiňovanému oxytocinu. “Oxytocin je hormon, který zprostředkovává orgasmus,” píše NcNamara. “Je velmi pravděpodobné, že stejné pocity způsobuje i ve snech.” Přičemž ve snu se nemusíme milovat pouze se svou láskou. Velice často nám do erotických snů přichází úplně cizí osoby, lidé s kterými bychom si sex v běžném životě nedokázali představit nebo kombinace několika osob v jedné. Je to zcela normální a o našem vztahu to zřejmě vůbec nic nevypovídá. Chemický koktejl oxytocinu a prožitky ze dne, kdy jsme se setkali s mnoha lidmi, ve snech udělá své.

Méně nočních můr

McNamary popisuje tzv. oxytocinovou terapii, kdy je někomu cíleně podán oxytocin s cílem zlepšit poruchy spánku včetně zmírnění děsivých snů a nočních můr. To znamená, že když jsme zamilovaní, je do našeho tělesného systému uvolňováno více oxytocinu, jehož přítomnost v těle může snižovat noční můry. 

Potřebujeme méně spánku

Méně spánku a více snů, tak mohou vypadat naše noci, když jsme čerstvě zamilovaní. Podle studie z Univerzity ve švýcarské Basileji spíme během stavu zamilovanosti zhruba o hodinu méně. Klinická psycholožka a výzkumnice spánku Judith R. Davidson na serveru The Globe and mail uvedla, že v rané fázi romantické zamilovanosti náš mozek vysílá signály potěšení, podobně jako kdybychom užívali návykové drogy. Při vášnivé lásce dochází ke zvýšení hladiny dopaminů a my můžeme mít dočasně pocit nekonečné energie, dobré nálady a naše potřeba spánku může být menší. 

Zdroje: